Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed, το παιχνίδι της αναμονής και οι νέοι κίνδυνοι

Τα νέα δεδομένα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μην αυξήσει τα επιτόκια αναλύουν οι συντάκτες των FT. Οι πολιτικές επιπλοκές, ο φόβος εγκλωβισμού και τα μεικτά μηνύματα.

Τα μυστικά και τις παρενέργειες της απόφασης της Fed να μην προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τους νέους γρίφους που καλείται να λύσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναλύουν η Gillian Tett, αρχισυντάκτης για τις ΗΠΑ στους Financial Times και ο John Authers επικεφαλής σχολιαστής επενδύσεων.

Η G. Tett τονίζει ότι επιστρέψαμε «παιχνίδι της αναμονής» και εξηγεί τους λόγους αλλά και τις επιπλοκές αυτής της εξέλιξης. «Πιθανότατα γίνεται όμηρος της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών και αυτό δεν είναι μια θέση που θέλεις να είσαι», προσθέτει.

Εξηγούν τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια που βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας (QE και μηδενικά επιτόκια) με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να αποκτά χαρακτηριστικά «κανονικότητας», κάτι που περιπλέκει τα πράγματα.

Αναλύουν τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» και γιατί το μήνυμα που έστειλε η Fed δεν είναι ξεκάθαρο. Επισημαίνουν τις πολιτικές παραμέτρους των κινήσεων και απαντούν στο ερώτημα αν τελικά έχει τόσο σημασία πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v