Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική προειδοποίηση BOE για επενδύσεις και κλιματική αλλαγή

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βγάλει εκτός αξιοποίησης μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές.

  • της Pilita Clark
Δραματική προειδοποίηση BOE για επενδύσεις και κλιματική αλλαγή

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας πέταξε το γάντι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, με μία ωμή προειδοποίηση ότι οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με «πιθανώς τεράστιες» απώλειες από τη δράση για την κλιματική αλλαγή που θα μπορούσε να καταστήσει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, άνθρακα και αερίου «κυριολεκτικά μη καύσιμα».

Σε μία σαρωτική αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που επιφέρει η παγκόσμια υπερθέρμανση, ο Μαρκ Κάρνεϊ αναγνώρισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρικών καυσίμων «καραβοτσακισμένα» από τους σκληρότερους κανονισμούς για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η έκθεση των Βρετανών επενδυτών, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιριών, σε αυτές τις αλλαγές είναι πιθανώς τεράστια», ανέφερε σε δείπνο στους Lloyd's του Λονδίνου την Τρίτη το βράδυ, εξηγώντας πως το 19% των εταιριών του FTSE 100 είναι στους κλάδους φυσικών πόρων και εξόρυξης.

«Οι προκλήσεις που επιβάλει αυτή τη στιγμή η κλιματική αλλαγή ωχριούν σε σημασία συγκριτικά με το τι μπορεί να έρθει», τόνισε. «Όταν η κλιματική αλλαγή γίνει καθοριστικό ζήτημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τότε μπορεί να είναι ήδη αργά».

Ο διοικητής δεν υπονόησε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποπειραθεί να επιβάλει η ίδια αυστηρότερους κανονισμούς για τους κινδύνους από το κλίμα, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αλλά τα σχόλιά του πιθανώς ενοχλούν τα στελέχη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων που έρχονται αντιμέτωπα με ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι επιχειρηματολογούν για τον κίνδυνο των λεγόμενων «καραβοτσακισμένων» περιουσιακών στοιχείων που δείχνει το γιατί οι επενδυτές θα έπρεπε να εκποιήσουν οτιδήποτε σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα.

Πολλές εταιρίες πετρελαίου και αερίου, περιλαμβανομένης της Royal Dutch Shell, επισημαίνουν πως η αντίληψη αυτή παραβλέπει την προβλεπόμενη ζήτηση για ενέργεια, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες με γρήγορους ρυθμούς χώρες.

Η προοπτική μίας πιο σκληρής δράσης για το κλίμα παγκοσμίως έχει αυξηθεί καθώς αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες ετοιμάζονται να μεσολαβήσουν για μία συμφωνία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

Είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφές το αν η συμφωνία θα φέρει τις περικοπές σε ρύπανση αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, που όπως λένε οι επιστήμονες είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δε θα αυξηθούν περισσότερο από 2ΟC από την προ-βιομηχανίας εποχή, στόχος που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να πιάσουν.

Αλλά ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε πως οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει έναν «προϋπολογισμό για τον άνθρακα» που ο κόσμος θα μπορούσε να αντέξει ώστε να πιάσει το στόχο των 2ΟC, και αντιστοιχούσε κάπου ανάμεσα στο ένα πέμπτο και ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων του κόσμου σε πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα.

«Αν αυτή η εκτίμηση είναι έστω και σχεδόν σωστή, θα καταστήσει την ευρεία πλειοψηφία των αποθεμάτων "καραβοτσακισμένα" – πετρέλαιο, αέριο και άνθρακας που θα είναι κυριολεκτικά μη καύσιμα χωρίς ακριβή τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα, η οποία από μόνη της διαφοροποιεί την οικονομία των ορυκτών καυσίμων», εξήγησε.

«Μία συνολική επαναξιολόγηση των προοπτικών, ιδιαίτερα αν γινόταν ξαφνικά, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές», ανέφερε, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του think tank Carbon Tracker στο Λονδίνο που πρωτοπόρησε στην ιδέα των «καραβοτσακισμένων» περιουσιακών στοιχείων άνθρακα πριν πολλά χρόνια.

Ο κ. Κάρνεϊ μιλούσε καθώς η αρμόδια αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας (Prudential Regulation Authority) εξέδωσε μία έκθεση που ταυτοποιεί πιθανούς κινδύνους λόγω του κλίματος, για τη βρετανική ασφαλιστική βιομηχανία που επιβλέπει, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν 2 τρις. λίρες σε περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Κάρνεϊ τόνισε στο δείπνο στους Lloyd's του Λονδίνου ότι οι υπόνοιες πως οι τράπεζες και οι ασφαλιστές θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις ώστε να ενθαρρύνουν την επένδυση που σχετίζεται με τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι «ελαττωματικές».

Αντ’ αυτού, είπε πως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα διεθνές σώμα που παρακολουθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο προεδρεύει ο κ. Κάρνεϊ, μπορεί να συστήσει στις χώρες της G20 να καταστήσουν ευκολότερη για τους επενδυτές τη σύγκριση της «έντασης του άνθρακα» των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων.

Πρότεινε τη σύσταση ενός «σώματος αποκάλυψης κλίματος» για τη δημιουργία ενός προαιρετικού προτύπου πληροφοριών τις οποίες θα πρέπει να αποκαλύπτουν οι εταιρίες που παράγουν ή εκπέμπουν άνθρακα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα «χνάρια» άνθρακα των εταιριών θα έδιναν στους επενδυτές μία καλύτερη ιδέα των πιθανών κινδύνων σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιστημονικές αποδείξεις καταδεικνύουν πως στο τέλος, «η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει τη χρηματοδοτική ανθεκτικότητα και την πιο μακροπρόθεσμη ευημερία», τόνισε ο κ. Κάρνεϊ.

«Αν και υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση, το παράθυρο των ευκαιριών είναι περιορισμένο και συρρικνώνεται».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v