Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορές για Finansbank εξετάζει η ΕΤΕ

Προσφορές που αποτιμούν την τουρκική θυγατρική στα 3 δισ. ευρώ εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. «Ισχυρό χαρτί» χαρακτηρίζουν τη Finansbank οι αναλυτές. Στους ενδιαφερόμενους και η τουρκική Garanti Bank.

  • του Martin Arnold
Προσφορές για Finansbank εξετάζει η ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εξετάζει προσφορές για την εξαγορά της Finansbank, που αποτιμούν την αξία της πολύτιμης τουρκικής θυγατρικής στα 3 δισ. εύρω. Μία πώληση θα βοηθούσε το δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα να καλύψει τις απαιτήσεις της ευρωζώνης για την άντληση νέων κεφαλαίων.

Η σημαντικότερη προσφορά προέρχεται από την Qatar National Bank (QNB), την τράπεζα με έδρα την Ντόχα που αγοράζει στοιχεία ενεργητικού στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Με τη συγκέντρωση ενδεικτικών προσφορών από τη Finansbank, η Eθνική προετοιμάζεται έως ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, για να καθορίσει πόσα επιπρόσθετα κεφάλαια μπορεί να χρειαστούν αργότερα αυτό τον μήνα.

Όταν οι διαπραγματευτές της ευρωζώνης συμφώνησαν στη διάσωση της Ελλάδας στο τέλος Αυγούστου, υπολόγισαν 10 με 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την τεράστια φυγή καταθέσεων που προκλήθηκε από τον φόβο των πελατών για έξοδο από την ευρωζώνη.

Ενώ άλλες ελληνικές τράπεζες ελπίζουν να αντλήσουν τα επιπρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται από επενδυτές στις μετοχές τους, η Εθνική μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το έλλειμμα που έχει εντοπίσει η ΕΚΤ με την πώληση της Finasbank. Η Εθνική ανέφερε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί, μέχρι η ΕΚΤ να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress tests.

Ενας Έλληνας σύμβουλος είπε για το σχέδιο της Εθνικής να πουλήσει την Finansbabk: «Έχουν αυτό το φανταστικό ισχυρό χαρτί, που καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει, αλλά μένει να δούμε πώς θα το χρησιμοποιήσουν». 

Ενδιαφέρον για την τουρκική θυγατρική της Εθνικής έχει δείξει και η Garanti Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας.

Η Finansbank, η οποία σύμφωνα με τραπεζίτες αποτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, κοντά στη λογιστική της αξία, έχει κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα της Εθνικής. Στο πρώτο εξάμηνο φέτος τα κέρδη της ενισχύθηκαν στα 94 εκατ. ευρώ (317 εκατ. τουρκικές λίρες), τη στιγμή που η Εθνική εμφάνισε ζημίες 159 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική καθυστέρησε τα σχέδια για πώληση μειοψηφικού μεριδίου νωρίτερα φέτος. Με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε πέρυσι με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, πρέπει να πουλήσει μερίδιο τουλάχιστον 40% για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Η Moody’s, σε έκθεσή της την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι η μεγάλη μείωση της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα θα μπορούσε να πλήξει την αύξηση των χορηγήσεων στην Τουρκία, καθιστώντας δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης της Finansbank.

«Η επιδείνωση του κλίματος καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση και οδηγεί σε υψηλότερο premium ρίσκου, σε μια συγκυρία που η κερδοφορία υφίσταται ήδη πιέσεις», αναφέρει ο αναλυτής τoυ οίκου.

Ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος είναι σε περιδίνηση, με την HSBC να προσπαθεί επίσης να πουλήσει τη ζημιογόνα θυγατρική της στη χώρα. 

Η ολλανδική ING, η οποία διαθέτει παρουσία στην Τουρκία, είναι σε αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της μονάδας της ΗSBC εδώ και μήνες. Όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» εν μέσω ανησυχιών ότι το διοικητικό συμβούλιο της ING προβληματίζεται με το γεωπολιτικό ρίσκο της επένδυσης στην Τουρκία, ενόψει των εκλογών στη χώρα τον επόμενο μήνα και ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την κρίση σε Ιράκ και Συρία.

Το Κατάρ και η Τουρκία θεωρούνται στενοί σύμμαχοι, κάτι που βοηθά την προσπάθεια της QNB να πάρει τα ηνία στον αγώνα ταχύτητας για την εξαγορά της Finansbank.

Η QNB έχει εξαγοράσει τράπεζες στην Ινδονησία, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τελευταία τετραετία. Πέρυσι, κατέστη μεγαλομέτοχος της παναφρικανικής τράπεζας Ecobank Transnational.

Ουδέν σχόλιον από ΕΤΕ

Στελέχη της Εθνικής, μιλώντας στο Reuters, δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των Financial Times. "Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε το δημοσίευμα. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές (για να καλύψουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ) όπως είπαμε και νωρίτερα εντός της εβδομάδας", υπογράμμισε στέλεχος της Εθνικής σε δηλώσεις του στο Reuters. "Δεν υπάρχει απόφαση, η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο μετά τα αποτελέσματα των stress tests", σχολίασε δεύτερο στέλεχος της Εθνικής. 

Υ.Γ.: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, προσφορά για την απόκτηση της Finansbank έχει καταθέσει και η τουρκική Fibabanka. 

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v