Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαξαν τα όρια... μειώθηκε η απόλυτη φτώχια

Μικρές προσαρμογές στον τρόπο μέτρησης και στατιστικοί χειρισμοί οδηγούν σε τεράστιες αλλαγές στους υπολογισμούς της φτώχιας. Οι προσαρμογές και η εφαρμογή τους έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλαξαν τα όρια... μειώθηκε η απόλυτη φτώχια

H ακραία φτώχια παγκοσμίως έχει πέσει κατά παραπάνω από 25% από το 2012, με 200 εκατ. ανθρώπους να έχουν ανέβει πάνω από το νέο όριο του 1,90 δολαρίου την ημέρα και παραπάνω από 130 εκατ. λιγότερους ανθρώπους να ζουν στην ανέχεια απ' ό,τι πιστευόταν προηγούμενα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις που έχει καταγράψει η τράπεζα σε δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή έρχονται επίσης έπειτα από στατιστικούς χειρισμούς που έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης στο εσωτερικό της τράπεζας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους υπολογισμούς.

Οι αριθμοί είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης προσαρμογής στον τρόπο μέτρησης της παγκόσμιας φτώχιας από την τράπεζα σε 25 χρόνια και προσφέρουν μία πολύ πιο αισιόδοξη θεώρηση της προόδου του αγώνα βελτίωσης των πιο φτωχών πολιτών του κόσμου.

Έρχονται επίσης μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση των ηγετών του κόσμου στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δεσμευτούν στην εξάλειψη της ακραίας φτώχιας μέχρι το 2030.

Παρά την αύξηση του ορίου της ακραίας φτώχιας από 1,25 σε 1,90 δολάριο την ημέρα, η τράπεζα υπολόγισε πως ο αριθμός των φτωχών στον κόσμο έπεσε από μία προηγούμενη εκτίμηση για παραπάνω από 1 δισ. το 2011 σε 902 εκατ. το 2012, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν ότι αυτό τον χρόνο ο αριθμός θα πέσει στα 702 εκατ., ή σε λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και σημαντικά κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας για 835,5 εκατ. το 2015.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της τράπεζας, χαρακτήρισε τις πτώσεις «δραματικές» και υποστήριξε πως αποδεικνύουν ότι «έχουμε την ευκαιρία να είμαστε η πρώτη γενιά στην ανθρώπινη ιστορία που θα σταματήσει την ακραία φτώχια».

Για παραπάνω από ένα χρόνο έχει υπάρξει διαμάχη στο εσωτερικό της τράπεζας σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα για τη φτώχια, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις νέες μετρήσεις της σχετικής ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης που δόθηκαν τον Απρίλιο του 2014.

Τα νέα στοιχεία έρχονται επίσης καθώς μία επιτροπή με επικεφαλής τον σερ Άντονι Άτκινσον, τον Βρετανό οικονομόλογο, ερευνά το αν η τράπεζα θα έπρεπε να σκεφτεί την υιοθέτηση νέων μέτρων για τη φτώχια.

Σε ένα έγγραφο εργασίας που δόθηκε φέτος, δύο από τους κορυφαίους ερευνητές της τράπεζας για αυτό το θέμα ανακάλυψαν πως αν το όριο της φτώχιας του 1,92 δολαρίου την ημέρα εφαρμοστεί στα δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία της νέας ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, τότε ο αριθμός των φτωχών του κόσμου αυξάνεται κατά 148 εκατ. ανθρώπους το 2011 από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το έτος αυτό.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι οι συγκεκριμένες προσαρμογές που έγιναν στα δεδομένα της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης του 2005 θα έπρεπε να μεταφερθούν στα δεδομένα του 2011», τόνισαν στο έγγραφο οι ερευνητές.

Αυτή η σύσταση παρακάμφθηκε από μία ευρύτερη επιτροπή οικονομολόγων της τράπεζας, οι οποίοι επέλεξαν να εφαρμόσουν τις προσαρμογές στα δεδομένα για την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, τρεις από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν μία χαμηλότερη ανάγνωση της φτώχιας και μία πιο θετική θεώρηση των βελτιώσεων που έγιναν από το 2011.

Η Nada Hamadeh, ανώτατη στατιστικός που εμπλέκεται στην απόφαση, υπογράμμισε ότι αυτή πάρθηκε ώστε να κρατήσει το μέτρο σύγκρισης που χρησιμοποιεί η τράπεζα ίδιο και για τα νούμερα του 2005. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ώστε να διατηρήσουμε τη συνοχή των αριθμών μας εδώ στην τράπεζα», τόνισε.

Αλλά ειδικοί επάνω στη φτώχια επεσήμαναν πως δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι προσαρμογές που έγιναν ήταν απαραίτητες. Ανέφεραν επίσης πως οι αλλαγές στη μέτρηση της τράπεζας τονίζουν το πώς μικρές στατιστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να αποδώσουν διαφορετικούς υπολογισμούς για τη φτώχια.

«Συζητάμε για έναν πολύ πυκνό πληθυσμό κοντά στο όριο της φτώχιας (σε όλο τον κόσμο). Οπότε μικρές αλλαγές στο όριο της φτώχιας οδηγούν σε εκατομμύρια ανθρώπων που πέφτουν στη φτώχια ή βγαίνουν από αυτή», τόνισε ο Peter Lanjouw, ο οποίος μέχρι και το περασμένο έτος ήταν επικεφαλής της μονάδας έρευνας της τράπεζας για τη φτώχια.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v