Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Απόφαση-σταθμός του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κρίνει παράνομη τη συμφωνία «Safe Harbour» που χρησιμοποιούν κολοσσοί μεταξύ των οποίων το Facebook και η Amazon. Οι εταιρίες καλούνται να προσαρμοστούν, προκειμένου να μην παρανομήσουν.

  • των Duncan Robinson (Βρυξέλλες) και Murad Ahmed (Λονδίνο)
Φρένο στη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ανέστειλε μία ζωτικής σημασίας συμφωνία για διατλαντική ανταλλαγή δεδομένων, αφήνοντας τις διαδικτυακές εταιρίες όπως η Amazon και το Facebook να αγωνίζονται να αναμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αποφύγουν την παραβίαση του νόμου.

Η απόφαση σημαίνει πως οι αρχές προστασίας δεδομένων σε όλη την Ευρώπη επίσης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν με καταγγελίες, αφού το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη πως έχουν τη δικαιοδοσία να αναστείλουν τη μεταφορά δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προηγουμένως εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

Η λεγόμενη συμφωνία «Safe Harbour» επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη στιγμή που θεσπίστηκε το 2000, έχουν βασιστεί σε αυτή 4.400 επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και γιγάντων του διαδικτύου όπως είναι το Facebook, η Google και η Amazon.

Όμως την Τρίτη, το δικαστήριο αποφάσισε πως η συμφωνία είναι «άκυρη», καθώς εμποδίζει τις αρχές προστασίας δεδομένων της Ευρώπης να παρεμβαίνουν εκ μέρους των πολιτών που διαμαρτύρονται πως η ιδιωτικότητά τους έχει καταπατηθεί.

Η απόφαση πρόκειται να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, με θέμα μία νέα συμφωνία για τις διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, οι οποίες υποτίθεται πως θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Η απόφαση θα προκαλέσει αναταραχή και στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, που έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους στη διαδικτυακή παρακολούθηση.

Μία νέα συμφωνία σχετικά με τις μεταφορές δεδομένων θεωρείται ζωτικής σημασίας στην περίπτωση που η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προωθήσουν το σχέδιό τους για την αμφιλεγόμενη συμφωνία τους ελεύθερων συναλλαγών, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

«Έχει προεκτάσεις για την TTIP», τόνισε ο Κάμερον Κέρι, πρώην γενικός σύμβουλος στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. «Το Safe Harbour είναι βασικό για την οικονομική συνεργασία. Είναι δύσκολο να εμβαθύνουμε μία σχέση, αν δεν είναι διαθέσιμες οι σημαντικές συνδέσεις των πληροφοριών».

Η αναστολή της θα οδηγήσει σε ένα «τσουνάμι» παρόμοιων αξιώσεων, σύμφωνα με τον κ. Κέρι.

Οι εταιρίες τεχνολογίας είχαν προετοιμαστεί για ένα αρνητικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που ο γενικός εισαγγελέας στο δικαστήριο συνέστησε την αναστολή της συμφωνίας.

Μεγάλοι όμιλοι στον τομέα της τεχνολογίας επιμένουν πως οι επιχειρήσεις τους θα μπορέσουν να αντέξουν οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο, αλλά οι μικρότεροι -που δεν έχουν καθιερωμένα ευρωπαϊκά τμήματα- μπορεί να υποστούν συνέπειες.

«Δεν είναι καταστροφικό, για τον τομέα γενικότερα», ανέφερε στέλεχος μεγάλου τεχνολογικού ομίλου. «Είναι ένα εμπόδιο, αλλά δεν είναι φραγμός».

Η απόφαση, ωστόσο, θα είναι «βαριοπούλα» για το σχέδιο των Βρυξελλών να εισάγει μία ενιαία αγορά για online αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με έναν λομπίστα στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης σηματοδοτήθηκε από μία σειρά «διπλωματικές βολές» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ουάσινγκτον το κατηγόρησε για «ανακριβείς ισχυρισμούς» σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα.

Τον Σεπτέμβριο, ένας γενικός εισαγγελέας στο δικαστήριο κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για «μαζική και άνευ διακρίσεως παρακολούθηση», κάτι το οποίο αρνήθηκε η Ουάσινγκτον.

Η υπόθεση προέκυψε από μία καταγγελία του 27χρονου Αυστριακού φοιτητή της Νομικής, Max Schrems, ο οποίος οδήγησε στο δικαστήριο την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, με το επιχείρημα ότι δεν τον προστάτευσε από την αμερικανική κατασκοπεία και θα έπρεπε να αναστείλει τις μεταφορές δεδομένων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Schrems ξεκίνησε την υπόθεση το 2014, αφού ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA, Edward Snowden, αποκάλυψε την ευρύτατη κατασκοπεία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Αλλά η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων -η οποία ρυθμίζει το Facebook- επεσήμανε πως το Safe Harbour της απαγόρευε αποτελεσματικά να αναλάβει δράση.

Ένα ιρλανδικό δικαστήριο ρώτησε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αν οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων αποκλείονται από την αναστολή μεταφορών που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v