Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το προσφυγικό

Αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική της στο προσφυγικό εμφανίζεται η Μέρκελ, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις. «Αποκεφάλισε» τον υπουργό Εσωτερικών μετά τη σκληρή ρητορική που υιοθέτησε κατά των μεταναστών. Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών.

  • του Stefan Wagstyl
Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το προσφυγικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκτήσει τον άμεσο έλεγχο τoυ προσφυγικού, στέλνοντας μήνυμα ότι θα διατηρήσει την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» παρά την πίεση από την κοινή γνώμη να ελέγξει την πρωτοφανή αύξηση των μεταναστών.

Ανέθεσε στον αρχηγό του επιτελείου της την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης, παρακάμπτοντας τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετώπισε επικρίσεις για την ικανότητά του να ανταπεξέλθει στην εντολή που του δόθηκε και για τη δέσμευσή του προς τη φιλική προς τους μετανάστες προσέγγιση της Μέρκελ.

Η κίνηση δείχνει ότι η κ. Μέρκελ θα υιοθετήσει μια πιο ενεργητική στάση για την εφαρμογή της μεταναστευτικής της πολιτικής. Αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τα ρίσκα για την καγκελάριο, σε μια στιγμή που η πτώση της δημοτικότητάς της αντανακλά την όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ο νέος επικεφαλής για το προσφυγικό είναι ο 57χρονος Πέτερ Άλτμαγιερ, ένας ευπροσήγορος βετεράνος του συντηρητικού κόμματος CDU της Μέρκελ, που έχει κερδίσει τον σεβασμό για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα και για τη διαχείριση του τρικομματικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και το CSU.

Στη Γερμανία αυξάνεται η ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει η εισροή μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα της πρόβλεψης της κυβέρνησης για την εισροή 800.000 μεταναστών φέτος, με ορισμένες εκτιμήσεις να φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο.

Η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα, με 34 τοπικούς αξιωματούχους του CDU την Τετάρτη να της γράφουν σε επιστολή: «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφαρμόζουμε τώρα δεν ευθυγραμμίζεται ούτε με τον ευρωπαϊκό ούτε με τον γερμανικό νόμο, ούτε αντανακλά το πρόγραμμα του CDU».

Παρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση, η απόφαση της κ. Μέρκελ αντιμετωπίζεται ως ένα χτύπημα στον 61χρονο ντε Μεζιέρ, ο οποίος θεωρούνταν κάποτε πιθανός διάδοχός της. Ο τίτλος της εφημερίδας Südddeutsche για την ιστορία ήταν: «Η Μέρκελ αποδυναμώνει τον ντε Μεζιέρ».

Ο κ. ντε Μεζιέρ δέχθηκε έντονη κριτική, όταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης της κυβέρνησης υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την παραδοχή ότι υποτίμησε σοβαρά τις εισροές μεταναστών για το 2015. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. ντε Μεζιέρ υποστήριξαν ότι ο υπουργός έπρεπε να είχε αναλάβει την ευθύνη.

Επιπλέον, ο κ. ντε Μεζιέρ είχε ταχθεί υπέρ πιο σκληρών μέτρων ελέγχου για τους μετανάστες και είχε καταφύγει σε μια πιο σκληρή ρητορική, πλησιάζοντας πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα του CDU και παίρνοντας αποστάσεις από την καγκελάριο. Το υπουργείο του εργαζόταν για παράδειγμα στη δημιουργία ζωνών διέλευσης στα σύνορα -όπου οι αιτούντες άσυλο θα ελέγχονταν προτού μπουν στη Γερμανία αντί να μένουν σε κέντρα εντός της χώρας, όπως ισχύει τώρα.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v