Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα QE βλάπτουν σοβαρά τους... συνταξιούχους

Αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων οι ασφαλισμένοι βλέπουν τις προσδοκίες τους για αξιοπρεπή σύνταξη να περιορίζονται. Καλούνται να πάρουν σκληρές αποφάσεις, όπως να εργαστούν περισσότερα χρόνια.

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες οικονομίες και ο φόβος όλων είναι ότι οδεύουν προς το τέλος τους.

Αυτή η είδηση ωστόσο κάθε άλλο παρά δυσάρεστα ακούγεται στα αυτιά των συνταξιούχων. Κι΄ αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια καθηλώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα πληγώνοντας τις αποδόσεις των pension funds.

Το θέμα συζητά ο John Authers με τον Amin Rajan της Create Research. Ο τελευταίος σημειώνει ότι όντας αναγκασμένα να κινούνται σε ασφαλείς, ως επί το πλείστον τοποθετήσεις οι αποδόσεις πλέον είναι τέτοιες που θα φέρουν τους συνταξιούχους απέναντι σε σκληρές επιλογές: να αναγκαστούν να βγουν αργότερα σε σύνταξη, να οδηγηθούν σε αύξηση των ετήσιων καταβολών είναι δυο από αυτές.

Στη Βρετανία υπάρχει ήδη η τάση να αναλαμβάνουν το ρίσκο της απόφασης οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, κάτι όμως που δημιουργεί επιπλέον κινδύνους δεδομένου ότι κατά γενική ομολογία δεν έχουν την κατάρτιση να πάρουν τις σωστές αποφάσεις…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v