Ικανή να ξεπεράσει την κρίση η οικονομία των ΗΠΑ

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του μέσου Αμερικανού καταναλωτή να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κρίση και να μην πάψει να είναι ο βασικός παράγοντας στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ προσφέρει ο ”γκουρού” της Citigroup, κ. Tobias Levkovich. Σύμφωνα με τον κ. Levkovich, η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει την τρέχουσα κρίση στις αγορές.

του Tobias Levkovich, στρατηγικού αναλυτή της Citigroup,

από τη στήλη ”View of the Day”

Οποιαδήποτε μείωση των καταναλωτικών δαπανών από τον μέσο Αμερικανό, εξαιτίας των προβλημάτων στη στεγαστική αγορά της χώρας, θα έχει μικρότερη επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτήν που έχουν προεξοφλήσει αρκετοί επενδυτές, όπως σημειώνει ο ”γκουρού” της Citigroup, κ. Tobias Levkovich.

”Ο Αμερικανός καταναλωτής θεωρείται το ”κέντρο” της οικονομίας, καθώς η δραστηριότητά του είναι αυτή που τρέφει την ανάπτυξη. Όμως, πολύ συχνά οι επενδυτές υπερεκτιμούν αυτή τη συνεισφορά”, σημειώνει ο κ. Levkovich και προσθέτει ότι ”το θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη είναι ότι η κατάρρευση της μέχρι πρότινος ισχυρής αγοράς ακινήτων θα οδηγήσει σε πωλήσεις μετοχών και ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τη δυνατότητα των καταναλωτών να αυξάνουν τις δαπάνες τους”.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, ”εάν τα αμερικανικά νοικοκυριά όντως χρησιμοποιούσαν τις επενδύσεις τους για να τροφοδοτούν μέρος των δαπανών τους, τότε αυτές θα έπρεπε να ενισχύονται από 8% έως και 12% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας. Όμως, η πραγματική αύξηση της κατανάλωσης σε αυτό το διάστημα κυμάνθηκε από 3% έως 4%”.

Παράλληλα, ο κ. Levkovich σημειώνει: ”Η συνολική αύξηση των προσωπικών εισοδημάτων έφτασε στα 18.500 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4,5 ετών. Εξ αυτών μόνο το 22% αντιστοιχούσε σε κέρδη προερχόμενα από τον κλάδο real estate”. Ως εκ τούτου ο αναλυτής της Citigroup τονίζει ότι ”εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Αμερικανό καταναλωτή αλλά και στην αντοχή του”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v