Lex: Θετικές προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη

Σε θετική τροχιά αναμένεται ότι θα κινηθεί η εταιρική κερδοφορία, με την Thomson Financial να προβλέπει ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου για τον S&P 500 θα διαμορφωθούν στο 6,1%, δηλαδή μόλις δέκα μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτό που ανέμενε στις αρχές του έτους. Κλάδοι όπως αυτός της ενέργειας αλλά ακόμη και ο χρηματοοικονομικός εμφανίζονται ικανοί να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την τρέχουσα κρίση.

Για τη Wall Street αυτό το καλοκαίρι είχε αρκετές φωτεινές ημέρες, οι οποίες έχασαν τη λάμψη τους από τα μαύρα σύννεφα της κρίσης στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων. Όμως, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, οι επιπτώσεις των δύσκολων στιγμών στην εταιρική κερδοφορία δεν αναμένεται να είναι ισχυρές.

Η αύξηση κερδών για τον S&P 500 τοποθετείται στο 6,1% για το γ΄ τρίμηνο (σε ετήσια βάση), δηλαδή μόλις δέκα μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial.

Υπάρχουν, δε, ορισμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα αυτός της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, για τους οποίους αναμένεται ότι θα συμβούν σημαντικές υποβαθμίσεις. Αντίθετα, οι προοπτικές για τον χρηματοοικονομικό κλάδο δεν είναι διόλου αρνητικές. Για τον κλάδο ενέργειας πολλοί αναλυτές έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους.

Οι δύο αυτοί κλάδοι αντιστοιχούν στο 37% των αναμενόμενων κερδών του S&P 500. Ακόμη και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου δεν επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις και τα κέρδη τους υποχωρήσουν, για παράδειγμα, κοντά στο 5% για το σύνολο του 2007, αυτό θα οδηγήσει σε ετήσια κέρδη κοντά στο 6% τον S&P 500.

Ως εκ τούτου, δεν είναι ανάγκη να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα; Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα υγείας και τεχνολογίας πληροφορικής, οι οποίοι απολαμβάνουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, βοηθούμενοι και από την αρκούντως καλή πορεία τους εκτός της αμερικανικής αγοράς. Βέβαια, αυτή η υγιής πορεία αποτυπώνεται στα υψηλά P/E με τα οποία διαπραγματεύονται. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν διψήφιο ρυθμό ενίσχυσης κερδών.

Σε γενικές γραμμές οι προοπτικές είναι θετικές: το γ΄ τρίμηνο ίσως είναι λίγο δύσκολο αλλά στο δ΄ τρίμηνο αναμένεται ότι ”οι μηχανές θα ανάψουν στο φουλ”. Σαφώς, βέβαια, ένας από τους κλάδους για τον οποίο πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να καταθέσει προβλέψεις είναι αυτός των τραπεζών.

Η τρέχουσα κρίση στις αγορές πίστης δεν προβλέπεται ότι θα τελειώσει εντός των επόμενων ημερών ή μηνών. Γι αυτόν τον λόγο, οι επιπτώσεις της στην κερδοφορία των τραπεζών δεν μπορεί εύκολα να καταμετρηθεί. Ακόμη πάντως και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένας παράγοντας που βοηθά την πορεία των εταιριών και των μετοχών τους: η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v