Περιμένοντας τον Ben Bernanke

Σχεδόν οι πάντες είναι βέβαιοι ότι ο κ. Ben Bernanke και οι ”σύντροφοί” του στη Fed θα πράξουν το καθήκον τους. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να προχωρήσουν σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ. Οι συνθήκες που επικρατούν σαφέστατα το επιβάλλουν. Ταυτόχρονα, όμως, η Fed θα πρέπει να σκεφτεί και την αξιοπιστία της. Μεγάλο δίλημμα για ”γερά νεύρα”.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Οι αγορές περιμένουν ότι ο κ. Ben Bernanke θα κάνει το καθήκον του. Το μήνυμα που αποστέλλουν προς τη Fed είναι απόλυτα σαφές. Όλοι περιμένουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου. Όμως τόσο ο κ. Ben Bernanke όσο και οι συνεργάτες του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα οξύ δίλημμα στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Παρασκευή 31/8 στο Jackson Hole: Όσο επιτακτικές κι αν είναι οι εκκλήσεις, αναρωτιούνται εάν θα ήταν ορθό να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων.

Οι προσδοκίες των αγορών είναι απόλυτα σαφείς και ταυτόχρονα αυταπόδεικτες εάν προσέξει κάποιος την πορεία των ομολόγων βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης. Τα yields για τα 3μηνιαία T-bills διαμορφώνονται στο 3,6%. Το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 5,25%. Βάσει των προσδοκιών το συγκεκριμένο επιτόκιο θα έχει μειωθεί στο 4,75% έπειτα από δύο μήνες.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που υποδεικνύουν ότι μια μείωση επιτοκίων αποτελεί ορθή απόφαση. Μία εξ αυτών αφορά και στον βασικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε η Fed. Σύμφωνα με το Άρθρο 13 που υπάρχει στο καταστατικό της η τράπεζα δημιουργήθηκε για να παράσχει τα μέσα ”προεξόφλησης των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων”. Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα που προέρχονται από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, των οποίων η αξία έφτασε στα 250 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, βάσει των κανόνων που καθορίζουν τη λειτουργία της η Fed θα πρέπει να εγγυάται την καλή πορεία της αγοράς εργασίας. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Οι αιτήσεις για λήψη του επιδόματος ανεργίας έχουν ενισχυθεί για πέντε διαδοχικές εβδομάδες. Και αυτή είναι μία αιτία που μπορεί να δικαιολογήσει μείωση επιτοκίων.

Το μεγάλο πρόβλημα της Fed είναι ότι όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση. Πιστεύουν ότι η Fed είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί την ”υγεία” των μετοχικών αξιών και ως εκ τούτου κάθε φορά που αυτές υποχωρούν θα πρέπει να παρεμβαίνει μέσω της νομισματικής της πολιτικής.

Οι αγορές πιστεύουν ότι κάθε φορά που οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα η Fed θα πρέπει, ως από μηχανής θεός, να τους σώζει. Όμως με αυτόν τον τρόπο θα είναι σαν να επιβραβεύει όσους αναλαμβάνουν ανόητο ρίσκο και ταυτόχρονα αποτελεί μία κατάσταση που θίγει την αξιοπιστία της. Ίσως η επιλογή του Jackson Hole για τη συνεδρίαση να ήταν απόλυτα ορθή. Τα μέλη της Fed έχουν απόλυτη ανάγκη τον… καθαρό αέρα του βουνού.



© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v