Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει ρεκόρ το «σορτάρισμα» στο πετρέλαιο

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει στρατηγική αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου και σπεύδουν να πάρουν θέσεις. Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και το φόβος ενός βίαιου short squeeze.

  • του David Sheppard
Σπάει ρεκόρ το «σορτάρισμα» στο πετρέλαιο

Τα πονταρίσματα των hedge funds κατά της τιμής του πετρελαίου έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους φέτος ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, με την προσδοκία πως τα πιο ισχυρά μέλη του καρτέλ θα επιμείνουν στην πολιτική τους να διατηρηθεί η παραγωγή σε υψηλά επίπεδα.

Ένας επιδεινούμενος παγκόσμιος κορεσμός στο πετρέλαιο έχει οδηγήσει τα κερδοσκοπικά funds να συσσωρεύσουν τοποθετήσεις στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ισάξιες με περισσότερο από 3,5 ημέρες παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, οι οποίες θα δώσουν κέρδη αν τιμή πέσει κι άλλο.

Τα short futures στο brent της Βόρειας Θάλασσας που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο είναι τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014 στα 141 εκατ. βαρέλια, αφού αυξήθηκαν κατά 25% την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που τα πονταρίσματα κατά του αμερικανικού δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate έχουν εκτοξευτεί σχεδόν κατά 60% από τις αρχές Οκτωβρίου σε σχεδόν 200 εκατ. βαρέλια.

Η ανανεωμένη προθυμία των funds να στοιχηματίσουν έναντι μιας ενδεχόμενης ανάκαμψης του πετρελαίου μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία στον ΟΠΕΚ καθώς ετοιμάζεται να συνεδριάσει στη Βιέννη, ένα χρόνο μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να βάλει στο στόχαστρο παραγωγούς υψηλού κόστους με την αύξηση της προσφοράς. Αυτή η κίνηση οδήγησε το πετρέλαιο στη χαμηλότερη τιμή του από το 2009, με ελάχιστες ενδείξεις μιας επικείμενης ανάκαμψης.

Αλλά το μέγεθος της θέσης short καθιστά επίσης την αγορά πετρελαίου ασταθή, με τους traders να φοβούνται ένα λεγόμενο short squeeze, σε περίπτωση που το καρτέλ πετρελαίου κάνει την έκπληξη την επόμενη Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, το brent εκτοξεύτηκε κατά παραπάνω από 2% για να επιστρέψει κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, αφού οι traders προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν μια σύντομη ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας μετά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή του. Διαπραγματευόταν στα 45,60 δολάρια την Τρίτη, 1,6% πάνω, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης όταν δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι ο τουρκικός στρατός κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος και το οποίο είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτό που πολλοί είδαν ως άμεση επανάληψη της επίσημης θέσης που κρατά η Σαουδική Αραβία εδώ και καιρό –ότι δηλαδή θα συνεργαστεί για τη σταθεροποίηση της αγοράς μόνο αν οι χώρες εκτός του Οργανισμού επίσης συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή- έκανε άλλους να αγωνίζονται να κλείσουν τα πτωτικά πονταρίσματά τους, φοβούμενοι μια αλλαγή στη στάση του βασιλείου.

«Η αντανακλαστική αντίδραση στις τιμές υπονοεί μια αγορά στην οποία οι θέσεις είναι αρνητικές», τόνισε η Amrita Sen, ανώτατη αναλύτρια για το πετρέλαιο στην Energy Aspects στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως η αμερικανική γιορτή των Ευχαριστιών είναι επίσης πιθανό να μειώσει τη ρευστότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερων κινήσεων.

«Η Σαουδική Αραβία πάντα επέμενε πως δε θα μειώσει την παραγωγή μονομερώς, αλλά θα το κάνει μόνο αν συνεργαστούν και άλλες χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ».

Οι αναλυτές τόνισαν πως η μεγάλη αρνητική θέση δημιουργεί σε κάποιους ανησυχία λόγω της ανάμνησης μιας σχεδόν κατά 29% αύξησης στην τιμή στα τέλη Αυγούστου, η οποία οδήγησε το brent από χαμηλά επίπεδα εξαετίας στα 42,23 δολάρια το βαρέλι, σε 54,32 δολάρια σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Αν και η ανάκαμψη στην τιμή δεν κράτησε πολύ, ήρθε αφού οι short sellers πούλησαν τις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού.

«Η τριήμερη αύξηση του Αυγούστου δεν έχει ξεχαστεί», επεσήμανε ο Ole Hansen της Saxo Bank.

Άλλοι υποστήριξαν πως οι traders μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να διατεθούν τα πιο πρόσφατα ρυθμιστικά στοιχεία σχετικά με τις κερδοσκοπικές θέσεις, για να δουν αν τα funds ήταν πράγματι υπεύθυνα για την αύξηση στην τιμή τη Δευτέρα.

Κάποιες ερμηνείες της ανακοίνωσης του υπουργικού συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας, περιλάμβαναν μια αναφορά στη σταθεροποίηση όχι μόνο των αγορών πετρελαίου αλλά των «τιμών», για τις οποίες ο υπουργός Πετρελαίου Ali al Naimi έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι φέτος θα πρέπει να καθοριστούν μόνο βάσει της προσφοράς και της ζήτησης.

Αν το Ριάντ ήταν έτοιμο να συζητήσει ξανά σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια μικρή αλλαγή στην έμφαση, αν όχι στις άμεσες πολιτικές, τόνισαν οι traders. Ο αγγλόφωνος ιστότοπος του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στην τιμή, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε.

Ο Olivier Jakob, σύμβουλος στην Petromatrix στο Zug της Ελβετίας, υποστήριξε πως προτιμά να κρατά το μυαλό του ανοικτό ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός έχει ξαφνιάσει τις αγορές και στο παρελθόν.

«Υπάρχει μια απαισιόδοξη κοινή συναίνεση, αλλά βρισκόμαστε ήδη σε επίπεδα χαμηλών τιμών», ανέφερε ο κ. Jakob.

«(Οι τοποθετήσεις των funds) πράγματι δημιουργούν την πιθανότητα μιας απότομης διόρθωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ελαφριά αλλαγή από τη Σαουδική Αραβία».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v