Νομισματική πολιτική ΗΠΑ και ευρωζώνης

Στις αγορές χρεογράφων των ΗΠΑ επιστρέφουν σιγά-σιγά ομαλές συνθήκες, αλλά οι νομισματικές αρχές και οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλή δουλειά στην ευρωζώνη, δηλώνει ο κ. Julian Jessop, οικονομολόγος της Capital Economics.

του Julian Jessop της Capital Economics

Στις αγορές χρεογράφων των ΗΠΑ επιστρέφουν σιγά-σιγά ομαλές συνθήκες, αλλά οι νομισματικές αρχές και οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλή δουλειά στην ευρωζώνη, δηλώνει ο κ. Julian Jessop, οικονομολόγος της Capital Economics.

”Σε μια κλασική πιστωτική κατάρρευση, οι παράγοντες των αγορών χάνουν την εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των ομαλών συνθηκών στις συναλλαγές και τις μεταθέσεις ανάμεσα στις τιμές των ενεργητικών και στα συνήθη θεμελιώδη δεδομένα τους. Αυτή είναι ξεκάθαρα η κατάσταση που εκτυλίχτηκε στις αμερικανικές αγορές τον Αύγουστο”.

Η αναταραχή ώθησε τους επενδυτές στα τρίμηνα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, πιέζοντας σε κάθετη πτώση τις αποδόσεις. Αλλά τα ”ξεκάθαρα και επίμονα σημάδια” από τη Fed ότι προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια έχουν συντελέσει στην επιστροφή των αποδόσεων σε πιο λογικά επίπεδα.

”Η εικόνα στην ευρωζώνη δεν είναι εξίσου ενθαρρυντική. Δεν υπάρχει έλλειψη ρευστού στο σύστημα, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη για μεγαλύτερες περιόδους, γεγονός που συντηρεί τα τρίμηνα διατραπεζικά επιτόκια σε αφύσικα υψηλά επίπεδα”.

Ο κ. Jessop θεωρεί ότι ενώ η δράση της Fed ενθάρρυνε τέσσερις τράπεζες της Wall Street να δείξουν τη στήριξή τους με συμβολικό δανεισμό, η επικοινωνιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπήρξε κάπως ασαφής κι έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ακόμη δημοσίως την υποστήριξή τους.

”Μολονότι η κρίση πυροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες της ευρωζώνης εμφανίζονται λιγότερο ικανές να τη διαχειριστούν”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v