Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aτυπο «εμπάργκο» της Μόσχας στην Τουρκία

Μετά την κατάρριψη του μαχητικού τζετ από την Τουρκία η ρωσική κυβέρνηση στρέφεται σε ένα όπλο δοκιμασμένο στο χρόνο: Τις κυρώσεις που σχετίζονται με τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα. Η χώρα κατηγορεί την Τουρκία για συνενοχή με τρομοκράτες.

  • της Kathrin Hille
Aτυπο «εμπάργκο» της Μόσχας στην Τουρκία

Η Ρωσία κορύφωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Τουρκία την Πέμπτη, ως οικονομικά αντίποινα για την κατάρριψη ενός από τα μαχητικά αεροσκάφη της από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στα συριακά σύνορα.

Η Rosselkhoznadzor, η αρχή ασφαλείας για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τόνισε πως όλα αυτά τα προϊόντα που έχουν εισαχθεί από την Τουρκία θα υποβληθούν πλέον σε εργαστηριακούς ελέγχους. Στο μεταξύ, η υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, Rospotrebnadzor, ανέφερε πως έχει αποσύρει τουρκικά προϊόντα, περιλαμβανομένων κρέατος και φρούτων, από τα ράφια των καταστημάτων έπειτα από ελέγχους ασφαλείας που σχετίζονται με την υγεία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επεσήμανε πως ετοιμάζει πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Dmitry Medvedev, ο Ρώσος πρωθυπουργός, έδωσε οδηγίες στο υπουργικό του συμβούλιο ώστε να παρουσιάσει προτάσεις εντός δύο ημερών σε σχέση με το τι άλλοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν.

Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη ήταν το κλείσιμο του ρωσικού εναέριου χώρου και των λιμανιών για τις τουρκικές εταιρίες, η αναστολή μιας συμφωνίας επενδυτικών υπηρεσιών με την Τουρκία και η παύση κοινωνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων, η οποία αποδίδεται συχνά σε παραβιάσεις του υγειονομικού κώδικα, αποτελούν για τη ρωσική κυβέρνηση ένα όπλο που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο: Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, η Μόσχα ανταπέδωσε πέρυσι με μια ολική απαγόρευση των τροφίμων τους.

Ακόμη και πριν από αυτό, η Μόσχα επανειλημμένως είχε μπλοκάρει ή καθυστερήσει τη μεταφορά τροφίμων –είτε του πολωνικού χοιρινού κρέατος, είτε του κρασιού της Μολδαβίας ή της ουκρανικής σοκολάτας- κατά τη διάρκεια πολιτικών διαμαχών.

Η Τουρκία ήταν αρχικά ένας από τους επωφελούμενους από το εμπάργκο της Ρωσίας κατά της Δύσης. Το 2014, το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 19% σε τέσσερα δισ. δολάρια καθώς οι τουρκικές αποστολές φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών προς τη Ρωσία σημείωσαν άνοδο. Αυτή η δυναμική υποχώρησε κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.

Ο Alexander Tkachev, ο υπουργός Γεωργίας, τόνισε πως διέταξε τους περιορισμούς αφού η αρμόδια αρχή ανακάλυψε πως τουρκικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα παραβιάζουν τους ρωσικούς κανονισμούς. «Δυστυχώς, το 15% κατά μέσο όρο των τουρκικών γεωργικών προϊόντων δεν ανταποκρίνονται στα ρωσικά πρότυπα», υποστήριξε.

Και όμως το Κρεμλίνο δεν έκρυψε το γεγονός πως τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την Τουρκία. Εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως οι περιορισμοί αποδίδονται σε «διάφορους λόγους», περιλαμβανομένης μιας τρομοκρατικής απειλής.

«Δε θα εισαχθεί εμπάργκο. Αλλά την ίδια στιγμή, καθώς το επίπεδο κινδύνου και διάφορων εκδηλώσεων εξτρεμισμού αυξάνεται, επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου φυσικά θα αναληφθούν», τόνισε ο Dmitry Peskov. «Είναι φυσικό, ιδιαίτερα δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτή την περίπτωση».

Παρά τους υπαινιγμούς πως η Άγκυρα προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση, ο κ. Πούτιν συνέχισε να επικρίνει την Τουρκία την Πέμπτη, κατηγορώντας την ηγεσία της χώρας ότι οδηγεί σκόπιμα τις σχέσεις με τη Ρωσία σε αδιέξοδο. «Ακόμη δεν έχουμε ακούσει κάποια σαφή απολογία για τη ζημιά, ούτε κάποια υπόσχεση πως θα τιμωρηθούν οι εγκληματίες για το έγκλημα», επεσήμανε.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική, που ήδη έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Ρωσία και τα ενημερωτικά μέσα που ελέγχονται από το κράτος, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε και πάλι την Τουρκία ότι συνεργάζεται με τρομοκράτες. «Η παθητικότητα κάποιων χωρών ή ακόμη και η άμεση συνενοχή με την τρομοκρατία έχουν σταθεί ο πραγματικός λόγος για την εμφάνιση αυτού του φρικτού φαινομένου, του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε σε ομιλία του απευθυνόμενος σε ξένους πρέσβεις.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v