Συγκέντρωση δυνάμεων για τις επενδυτικές τράπεζες

Ο μοναδικός κλάδος ο οποίος δεν συμμετείχε στο ”πάρτι” εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν αυτός των επενδυτικών τραπεζών. Εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλη συμφωνία. Όμως μετά την κρίση στις αγορές, οι ισχυροί παίκτες του κλάδου ανακαλύπτουν αρκετές συμφέρουσες ευκαιρίες, τις οποίες μάλλον θα πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν.

της Lina Saigol

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης εξαγορών και συγχωνεύσεων των τελευταίων ετών υπάρχει ένας κλάδος που λάμπει διά της απουσίας του, αυτός των επενδυτικών τραπεζών.

Η τελευταία φορά που είχαν ανακοινωθεί αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν μετά την κρίση στη Ρωσία το 1998, η οποία οδήγησε αρκετές επενδυτικές τράπεζες σε πραγματική ”στενότητα” ρευστού αλλά και σε πλήρη έλλειψη στόχων, ή τουλάχιστον στόχων ικανών να τους προσφέρουν κέρδη.

Αποτέλεσμα η Chase Manhattan να ”απορροφηθεί” από τις JP Morgan και Flemings, η Citigroup να ”καταπιεί” τη Schroders, ενώ η Deutsche Bank βλέποντας τη μετοχή της Bankers Trust να βυθίζεται αποφάσισε ότι οι δρόμοι τους πρέπει να χωρίσουν.

Από την πλευρά της η Credit Suisse, η οποία κυριολεκτικά ”κάηκε” από τη ρωσική κρίση, αν και δαπάνησε ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο για να αποκτήσει την Donaldson, Lufkin & Jenrette, τουλάχιστον με αυτή την κίνηση κατόρθωσε να διατηρηθεί μεταξύ της ”σούπερ λίγκας” των επενδυτικών τραπεζών.

Τότε σε μία διετία είχαν πραγματοποιηθεί 829 συμφωνίες μεταξύ τραπεζών, με τη συνολική αξία να φτάνει στα 382,92 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμη και σε περίπτωση που τελικά η ABN Amro εξαγοραστεί από κάποιον από τους διεκδικητές της.

Η τρέχουσα, λοιπόν, κρίση στις αγορές πίστης ίσως τελικά οδηγήσει σε έναν νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών.

Βάσει των στοιχείων της Thomson Financial, οι προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν φτάσει στα 35,6 δισ. δολάρια φέτος, αντιστοιχώντας στο 65% των συνολικών προμηθειών. Όμως, οι προμήθειες, δεδομένης της κρίσης στις αγορές, αναμένεται ότι θα μειωθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με τις επενδυτικές τράπεζες να πρέπει να ανακαλύψουν μια διαφορετική δίοδο ”αντικατάστασής τους”.

Ο Σεπτέμβριος προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά σκληρός, καθώς και τα τελευταία πιστωτικά προβλήματα θα βγουν στην επιφάνεια. Η μείωση του προσωπικού ή των έξτρα αμοιβών είναι ένα μέσο μείωσης των δαπανών, αλλά δεν είναι πανάκεια για τις επενδυτικές τράπεζες.

Αυτό που χρειάζονται οι επενδυτικές τράπεζες είναι ρευστότητα, αυτό το οποίο μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια που χρειάζονται είναι ένας ήπιος συγκεντρωτισμός δυνάμεων.

Οι περισσότερο ισχυρές τράπεζες έχουν τώρα την ευκαιρία να αποκτήσουν με καλύτερο αντίτιμο μικρότερους ανταγωνιστές. Οι Bank of America και Wachovia ήδη αρχίζουν να πραγματοποιούν τις πρώτες διερευνητικές επαφές τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην Ευρώπη η UniCredito μοιάζει να έχει ως στόχο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τη Societe Generale.

Άλλωστε εάν δεν το πράξουν τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει, πότε περιμένουν να το πράξουν;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v