Lex: Οι αγορές τον Αύγουστο

Πόσο σκληρός ήταν εν τέλει ο Αύγουστος; Οι επενδυτές που επέστρεψαν τη Δευτέρα στα γραφεία τους ίσως αναρωτήθηκαν γιατί τελικά έγινε τόση φασαρία. Παρά τη φαινομενική νηνεμία, όμως, το ”αίμα θα αρχίσει να ρέει” όταν δημοσιοποιήσουν τα hedge funds τους πίνακες αποδόσεων ή εάν οι τράπεζες εκδώσουν προειδοποιήσεις υποβάθμισης κερδών.

Πόσο σκληρός ήταν εν τέλει ο Αύγουστος; Οι επενδυτές των χρηματιστηρίων που ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να απουσιάζουν τον μήνα των διακοπών κι επέστρεψαν τη Δευτέρα στα γραφεία τους ίσως αναρωτήθηκαν γιατί τελικά έγινε τόση φασαρία.

Κι αυτό γιατί, μολονότι ορισμένοι χρηματιστηριακοί δείκτες έφτασαν να χάνουν έως και 4% σε μία ημέρα, οι ζημίες στο σύνολο του μήνα αποδείχτηκαν εν τέλει ήπιες. Οι περισσότεροι δείκτες στην Ασία υποχώρησαν μεταξύ 1% και 3% - βάσει εθνικών νομισμάτων. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν τον μήνα πρακτικά αμετάβλητες. Ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τον Αύγουστο σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ στην αειθαλή κινεζική αγορά της Σαγκάης σημειώθηκε άνοδος 17%.

Αν εξαιρέσουμε το γεν, ακόμη και τα νομίσματα έκλεισαν τον μήνα κοντά στα επίπεδα όπου τον ξεκίνησαν. Οι κινήσεις περιορίστηκαν στο carry trade, όπου η οπισθοχώρηση από τις θέσεις short ώθησε το γεν υψηλότερα έναντι όλων των νομισμάτων. Οι επενδυτές που είχαν λάβει εσφαλμένες θέσεις όσον αφορά στις ισοτιμίες του γεν με τα υψηλής απόδοσης νομίσματα πράγματι πέρασαν δύσκολες ώρες τον Αύγουστο, όταν το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας, για παράδειγμα, κατά 10%.

Η εικόνα είναι μικτή όσον αφορά στο σταθερό εισόδημα. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων διολίσθησαν μόνο 10 με 20 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ευρώπη.

Αλλά τα τρίμηνα αμερικανικά ομόλογα βυθίστηκαν σχεδόν 200 μονάδες βάσης σε μία μόνο συνεδρίαση, πριν από ένα 15νθήμερο, και κινούνται τώρα 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα απ’ όσο στις αρχές Αυγούστου. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών, τα διατραπεζικά επιτόκια overnight στις ΗΠΑ και στη Βρετανία παραμένουν 30-50 μονάδες βάσης πάνω από τα βασικά επιτόκια.

Η ψευδαίσθηση της ηρεμίας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα πλήγματα του Αυγούστου επέπεσαν σε μη συναλλάξιμα επίπεδα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Μόνο όταν δημοσιοποιήσουν τα hedge funds τους πίνακες αποδόσεων ή εάν οι τράπεζες εκδώσουν προειδοποιήσεις υποβάθμισης κερδών θα αρχίσει το ”αίμα να ρέει”.

Και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στα πιστωτικά προβλήματα: Ο Αύγουστος περιείχε αρκετά μακροοικονομικά δεδομένα που μπορούν να αναστατώσουν και τον πιο ψύχραιμο επενδυτή.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v