Κρίσιμη περίοδος επανεξέτασης συμφωνιών buy-out

Οι επενδυτικές τράπεζες και οι όμιλοι private equity της Wall Street προετοιμάζονται για έναν σκληρό γύρο συνομιλιών όσον αφορά στην τύχη των μεγάλων μοχλευμένων εξαγορών που είχαν υπογραφεί πριν εκδηλωθεί η πιστωτική κρίση και τώρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Οι επαναδιαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δαπανηρές.

του James Politi από τη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτικές τράπεζες και οι όμιλοι private equity της Wall Street προετοιμάζονται για έναν σκληρό γύρο συνομιλιών όσον αφορά στην τύχη των μεγάλων μοχλευμένων εξαγορών που είχαν υπογραφεί πριν εκδηλωθεί η πιστωτική κρίση και τώρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

Οι τράπεζες, που πιέζονται να περιορίσουν το άνοιγμά τους στο οικονομικό ρίσκο, και οι όμιλοι buy-out, που προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές στις εξαγορές, θα αγωνιστούν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των συμβολαίων, αντιμετωπίζοντας τη σταθερή αντίδραση των εταιριών-στόχων. Η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών θα είναι δύσκολη και σίγουρα δαπανηρή.

Το πρώτο μεγάλο τεστ για τη βιομηχανία buy-out θα είναι η εξαγορά από την Kohlberg Kravis Roberts προς 28 δισ. δολ. της First Data, του ομίλου διαχείρισης πιστωτικών καρτών. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να κλείσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες και τα στελέχη των private equities δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το ποιες συμφωνίες θα επαναδιαπραγματευτούν. Πάντως, οι συμφωνίες που έχουν μεγάλες προμήθειες για ακύρωση συμβολαίου ως ποσοστό επί της δέσμευσης μετοχικού κεφαλαίου των αγοραστών είναι λιγότερο ευάλωτες σε επαναδιαπραγμάτευση.

Εξαιτίας του υψηλού κόστους ακύρωσης συμβολαίου πολλοί όμιλοι buy-out και επενδυτικές τράπεζες θα αποφύγουν να υιοθετήσουν πολύ σκληρή στάση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Dealogic, η Thomas H. Lee Partners και η Bain Capital θα υποστούν το υψηλότερο κόστος εάν αποτραβηχτούν από τη συμφωνία ύψους 26 δισ. δολ. για την εξαγορά της Clear Channel Communications, της αμερικανικής ραδιοφωνικής αλυσίδας.

Η προμήθεια ακύρωσης συμβολαίου με την Clear Channel είναι 600 εκατ. δολάρια, περίπου 15% των 4 δισ. δολ. σε δέσμευση μετοχικού κεφαλαίου. Η προμήθεια στην εξαγορά ύψους 43,8 δισ. δολ. της κοινωφελούς TXU θα είναι 1 δισ. δολ., περίπου 10% της μετοχικής δέσμευσης.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ανάλυση, θα αποδειχτεί σχετικά φθηνή για τη μονάδα private equity της Lehman Brothers να αποχωρήσει από τη συμφωνία 21 δισ. δολ. με την Archstone-Smith.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v