Πώληση δολαρίων η καλύτερη ”άμυνα” στην ύφεση

Όσοι εκ των επενδυτών πιστεύουν ότι η κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, είναι καιρός να προχωρήσουν σε πωλήσεις δολαρίων. Εάν οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε ύφεση, ο πρώτος ”αμυντικός μηχανισμός” δεν θα είναι άλλος από την εξ ανάγκης υποχώρηση του νομίσματός τους.

του Barry Eichengreen*

Η τρέχουσα κρίση στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ μήπως αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να υπάρξει διευθέτηση των ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο; Εάν η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχωρήσει περαιτέρω, αυτό μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και ως εκ τούτου σε ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση.

Η ύφεση θα σημάνει μείωση και των δαπανών για εισαγωγές και ως εκ τούτου το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα μειωθεί.

Το παραπάνω σενάριο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει και στο παρελθόν θεωρηθεί πιθανή και ταυτόχρονα μέσο εξισορρόπησης των ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η ύφεση είναι το φυσικό επακόλουθο της κρίσης στην αγορά subprime.

Όμως, η πρόσφατη συμπεριφορά του δολαρίου δεν δικαιολογείται από το παραπάνω σενάριο. Εάν η κατανάλωση στις ΗΠΑ υποχωρήσει, τότε οι εταιρίες θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, το δολάριο θα πρέπει να υποχωρήσει, προκειμένου τα αμερικανικά προϊόντα να καταστούν ανταγωνιστικά. Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε οι επενδυτές καλό θα ήταν να ξεκινήσουν τώρα να μειώνουν τις θέσεις τους στο δολάριο.

Πάντως, μέχρι στιγμής το δολάριο εμφανίζεται ως ένας από τους ελάχιστους ωφελημένους από την κρίση στην αγορά subprime. Έχει ενισχυθεί έναντι του ευρώ και της στερλίνας και έναντι των περισσότερων νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών.

Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι αγορές συναλλάγματος δεν θεωρούν πιθανή την ύφεση στις ΗΠΑ. Καθώς η κατανάλωση δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, τότε ούτε το δολάριο ”οφείλει” να αποδυναμωθεί έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το δολάριο ενισχύεται γιατί οι επενδυτές στρέφονται σε ποιοτικές τοποθετήσεις. Καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου περιορίζεται, οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τη συγκεκριμένη αγορά να θεωρείται εξ αυτών με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.

Αν και η παραπάνω αντίληψη περί ρευστότητας δεν είναι λανθασμένη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι και στις ευρωπαϊκές ομολογιακές αγορές δεν ισχύει το ίδιο.

Αυτό που ουσιαστικά συντηρεί την αμερικανική ομολογιακή αγορά είναι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο και οι κυβερνήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να τοποθετούν κεφάλαια σε αμερικανικά treasuries. Αντίθετα, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε αυτά, καθώς δεν επιθυμούν πλέον να τροφοδοτούν με μετρητά τα αμερικανικά ελλείμματα.

Η τρέχουσα κρίση στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ μάλλον θα πείσει και τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους στα αμερικανικά ομόλογα και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες πηγές ενίσχυσης των αποδόσεων. Μία τέτοια στροφή θεωρείται απόλυτα φυσιολογική. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της στροφής: Μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και φυσικά περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου.

Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές συναλλάγματος ακολουθούν ανεξάρτητη πορεία. Είναι αλήθεια ότι δεν μας μαθαίνουν και πολλά σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ. Όμως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτές αντανακλούν τις γενικότερες τάσεις στην οικονομία και στις αγορές.

Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι η κρίση στο subprime θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε πώληση του δολαρίου. Βάσει ορισμένων μηνυμάτων που στέλνουν οι αγορές, αρκετοί είναι οι επενδυτές που έχουν ήδη αρχίσει να το πραγματοποιούν.

Barry Eichengreen είναι καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v