Η Fed δεν υποχρεούται να ”υπακούει” στις αγορές

Το 2002 ο κ. Ben Bernanke δήλωνε ότι μεταξύ των ”υποχρεώσεων” της Fed σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνεται η ”ικανοποίηση των αγορών”. Σήμερα, ως επικεφαλής της τράπεζας καλείται να πράξει ακριβώς αυτό. Όλα υποδεικνύουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 18/9 μόνο και μόνο για να καθησυχάσει τις αγορές. Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί;

από τη στήλη ”Editorial Comment”

”Θεωρώ ότι η Fed δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του κριτή στις αποτιμήσεις των επενδυτικών προϊόντων. Δεν είναι ούτε επιθυμητό αλλά ούτε και εφικτό”. Αυτό δήλωνε ο κ. Ben Bernanke το 2002 πριν αναλάβει τα ηνία της Fed.

Όμως, όπως μάλλον ανακάλυψε πρόσφατα, είναι πολύ πιο εύκολο η Fed να μένει αμέτοχη όταν οι αγορές ενισχύονται, παρά όταν δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Κατά την ετήσια συνάντηση της Fed στο Kansas City, ο κ. Frederic Mishkin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν τα επιτόκια κάθε φορά που οι τιμές κατοικιών υποχωρούν δραματικά, προκειμένου να απορροφούν με αυτόν τον τρόπο κάθε αρνητική επίδραση στην οικονομία.

Κάποια άλλα μέλη του πάνελ υποστήριξαν ότι η Fed πρέπει να ακολουθήσει τη συμβουλή του κ. Mishkin ”εδώ και τώρα”. Από την πλευρά του, ο κ. Robert Shiller, τονίζει ότι στην αγορά κατοικιών υπάρχει ”φούσκα” και ως εκ τούτου η υποχώρηση των τιμών είναι αναπόφευκτη και μάλιστα κατά 50%.

Στον αντίποδα βρέθηκε ο κ. Martin Feldstein, ο οποίος υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά 1%, ακόμη και εάν με αυτή την κίνηση ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Μέσω όμως αυτής της μείωσης θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ύφεσης.

Εξετάζοντας την πορεία της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ, κατανοούμε ότι τα ”σημεία της Αποκάλυψης” δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη Case/Shiller, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση κοντά στο 9%. Οι δανειστές προχωρούν σε κατασχέσεις και αυτό προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Η αγορά πάντως είναι κατακερματισμένη, καθώς σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ (όπως για παράδειγμα το Σιάτλ αλλά και τα παράλια του Ν. Ειρηνικού) οι τιμές εξακολουθούν να ενισχύονται.

Ταυτόχρονα, δεδομένων και των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον κ. George Bush, η αγορά θα ανακουφιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κ. Ben Bernanke –ερώτημα που δεν έχει λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ταυτόχρονα έχει απασχολήσει όσους χαράζουν τη νομισματική πολιτική– είναι εάν μία κεντρική τράπεζα οφείλει να μειώνει τα επιτόκια όταν οι τιμές ακινήτων υποχωρούν, αλλά να μην τα αυξάνει όταν αυτές ενισχύονται. Όμως, εάν ακολουθήσει αυτή την πολιτική, μήπως ουσιαστικά στηρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ”φούσκας”;

Ο κ. Mishkin φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να λάβει χώρα για να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων, αλλά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ισχυρού πλήγματος στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι σωστό. Ταυτόχρονα, οι αγορές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κ. Mishkin δεν συμβουλεύει τη Fed να παρεμβαίνει στην αγορά πριν οι τιμές ακινήτων υποχωρήσουν. Απλώς να το πράττει εάν αυτή η πορεία απειλεί την οικονομία.

Ως εκ τούτου, η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, μόνο εάν πιστεύει ότι τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών αλλά και στις πιστωτικές αγορές είναι ικανά να ασκήσουν πιέσεις στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Όπως όμως όλα υποδεικνύουν, προσανατολίζεται σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 18/9 μόνο και μόνο για να καθησυχάσει τις αγορές. Μήπως θα ήταν καλύτερα να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις που έχει, όπως για παράδειγμα τον δανεισμό μέσω τριμηνιαίων repos, και όχι να υπακούσει στις... σειρήνες των αγορών;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v