Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έργα τέχνης δεν γνωρίζουν από κρίση!

Την τελευταία δεκαετία η αγορά τέχνης έχει δει άνοδο 239%, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι ειδικοί δεν πτοούνται από μια ετήσια πτώση το 2015 και τονίζουν το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη.

  • στήλη Lex
Τα έργα τέχνης δεν γνωρίζουν από κρίση!

Οι τιμές ανεβαίνουν όταν πολλά χρήματα «κυνηγούν» πολύ λίγα αγαθά. Οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που αναπτύσσονται αργά -η τέχνη, για παράδειγμα- είναι, επομένως, ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με τα χαμηλά επιτόκια που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση, η τέχνη έχει σταθεί κορυφαία αγορά σε επιδόσεις. Κατά τη δεκαετία που έληξε το Σεπτέμβριο του 2015, ο Luxury Investment Index της Knight Frank, ο οποίος παρακολουθεί περιουσιακά στοιχεία από γραμματόσημα μέχρι κρασιά, τριπλασιάστηκε. Η τέχνη εμφάνισε αύξηση 239%.

Τη στιγμή που οι τιμές έχουν ανέβει, το μέγεθος της αγοράς δημοπρασιών τέχνης έχει διευρυνθεί από τρία δισ. δολάρια το 2009 σε πάνω από 16 δισ. μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Citi.

Αυτό δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το χρήμα: Οι πλούσιοι Κινέζοι αγοραστές έλκονται από την αγορά τέχνης όσο και από τις υπόλοιπες. Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Κινέζος επιχειρηματίας Liu Yiqian ξόδεψε περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια, στη δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία δημοπρασία στον κόσμο, για να αποκτήσει ένα πίνακα του Μοντιλιάνι. Από το 2000, τα έργα τέχνης που πωλήθηκαν σε δημοπρασίες στην Κίνα έχουν αυξηθεί από κάτω του 1% της παγκόσμιας αγοράς δημοπρασιών σε πάνω από το ένα τέταρτο. Το φαινόμενο της Κίνας μπορεί τώρα να αντιστρέφεται. Τα κέρδη από την πώληση σύγχρονης τέχνης στον οίκο Sotheby's φέτος, αλλά και μια δημοπρασία παρόμοιας περιόδου στον Christie's, εμφάνισαν ετήσια πτώση.

Και πάλι, η άνοδος στην τέχνη δεν είναι πιθανό να μετριαστεί για πολύ, αφού η ελκυστικότητά της εξαπλώνεται. Μεταξύ των 200 κορυφαίων συλλεκτών τέχνης, υπήρχαν 29 εθνικότητες το 2013, από μόλις 17 το 1990. Μια έρευνα της Knight Frank κατέδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των χρηματοοικονομικών συμβούλων είπαν πως οι πλούσιοι πελάτες τους δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη. Περισσότερα χρήματα μπορεί να μπουν στο «κυνήγι».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v