Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες Κάμερον για ντιλ-αντίδοτο στο Brexit

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας-Βρυξελλών, με στόχο συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Οι αντιδράσεις των Γάλλων και τα καυτά θέματα στην ατζέντα.

  • των Alex Barker, George Parker και Anne-Sylvaine Chassany
Ελπίδες Κάμερον για ντιλ-αντίδοτο στο Brexit

Οι ελπίδες του Ντέιβιντ Κάμερον για εξασφάλιση μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής αυτό τον μήνα αυξήθηκαν την Κυριακή το βράδυ, παρά τις προειδοποιήσεις πως το Παρίσι θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια εξασφάλισης ενός βέτο από την πίσω πόρτα για το Σίτι, αναφορικά με νέους χρηματοοικονομικούς κανόνες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως έγινε «μεγάλη πρόοδος» το Σαββατοκύριακο και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπαινίχθηκε ότι θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία (αναμένεται να είναι περίπου 12 σελίδες).

Τα στελέχη του κ. Τουσκ θα αφιερώσουν τις επόμενες 24 ώρες στην προσπάθεια να επιλύσουν ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα, περιλαμβανομένων των ανησυχιών από την πλευρά της Γαλλίας σχετικά με τις προτεινόμενες από τη Βρετανία ασφαλιστικές δικλείδες στην κοινή αγορά για χώρες που δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και μια προστασία για το Σίτι.

Αλλά ο κ. Κάμερον πιστεύει πως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο σχέδιο για αποκλεισμό των Ευρωπαίων μεταναστών από το να διεκδικούν ευεργετήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει πρόχειρα κείμενα με τα οποία επιβεβαιώνει πως η τρέχουσα κατάσταση στη Βρετανία δικαιολογεί ένα «αυτόματο φρένο» (emergency brake).

Εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας πως το προσχέδιο μιας συμφωνίας είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Τουσκ ανέφερε στο Twitter έπειτα από επαγγελματικό δείπνο με τον κ. Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Έντονες διεργασίες μέσα στις επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμης σημασίας».

Η Ντάουνινγκ Στριτ μίλησε για μια «σημαντική εξέλιξη» στο ζήτημα της μετανάστευσης, αν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ένα «αυτόματο φρένο» θα πρέπει να καθοριστούν.

Ο κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Steve Baker ανέφερε πως η πρόταση είναι ένα «κακό αστείο».

Ένα πρόσφατο εμπόδιο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η απαίτηση του κ. Κάμερον, η Βρετανία να μπορεί να «κλιμακώσει» σε ανώτερο επίπεδο οποιαδήποτε διαμάχη όσον αφορά σε απόπειρες της ευρωζώνης να πλήξει τη Βρετανία, επιμένοντας σε διακριτούς χρηματοοικονομικούς κανόνες στην κοινή αγορά των 28 κρατών-μελών.

Η Γαλλία έχει εδώ και καιρό εκφράσει τη δυσφορία της σχετικά με επτά αρχές που ο κ. Κάμερον επιθυμεί να διασφαλιστούν σε ένα πρωτόκολλο που εμποδίζει την ευρωζώνη να συσπειρώνεται κατά της Βρετανίας και δίνει τη δυνατότητα στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά να συνυπάρχει καλύτερα με την ευρωζώνη.

Εγγύηση για αυτούς τους βασικούς κανόνες θα δίνεται μέσω ενός ξεχωριστού «αυτόματου φρένου», επιτρέποντας σε χώρες να καθυστερήσουν μια ψηφοφορία, πυροδοτώντας επιπρόσθετες συσκέψεις στο επίπεδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Γάλλοι αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα ένα μυστικό κείμενο στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, καταθέτοντας δύο κόκκινες γραμμές: Να μη δημιουργηθούν νέα δικαιώματα για χώρες που δεν είναι στο ευρώ και να μη δοθούν δυνατότητες για βέτο που θα εμποδίζουν την ευρωζώνη να παίρνει αποφάσεις για ενοποίηση ή διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Αποσπάσματα του γαλλικού κειμένου που είδαν οι Financial Times επισημαίνουν πως οι βρετανικές μεταρρυθμίσεις και η προτεινόμενη ρήτρα για το φρένο θα πρέπει να σέβονται τις ευρωπαϊκές συνθήκες και «δεν θα πρέπει να δώσουν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος περισσότερες θεσμικές εξουσίες, έλεγχο, ή λόγο, ή δυνατότητα ψήφου απ' ό,τι του παρέχεται αυτή τη στιγμή και ούτε θα πρέπει να καθυστερήσει ή να παρεμποδίσει οποιοδήποτε βήμα προς την εμβάθυνση της ευρωζώνης και την ισχυροποίηση του χρηματοοικονομικού κανονισμού».

Αυτές οι ανησυχίες από την πλευρά της Γαλλίας συζητήθηκαν από τον κ. Κάμερον και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή το βράδυ, αν και η Ντάουνινγκ Στριτ είναι σίγουρη πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν.

«Ο Ολάντ και ο Κάμερον συμφωνούν καταρχήν στην ευρωζώνη, αλλά μόλις αρχίσεις να συντάσσεις το κείμενο γίνεται περίπλοκο. Πίσω από τον Κάμερον, μπορεί να έχεις τον Τζορτζ Όσμπορν και το Σίτι να πιέζουν προς άλλη κατεύθυνση», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κάμερον έχει τονίσει ότι δεν ζητά οποιοδήποτε βέτο ή κάποια ειδική εξαίρεση για το Σίτι. Αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός ασφαλείας, περιλαμβανομένου του τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, παραμένουν ιδιαίτερα επίμαχες. Για τους Γάλλους αξιωματούχους, οποιεσδήποτε διατάξεις που θα δίνουν σε χώρες που δεν είναι στο ευρώ, την εξουσία να καθυστερούν επ' αόριστον ψηφοφορίες της ευρωζώνης, είναι απαράδεκτες. Κάποιες από τις ανησυχίες του Παρισιού ασπάζεται και το Βερολίνο.

Διαμάχες μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας έχουν συχνά σταθεί ο επίλογος μεγάλων ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Κάποιοι διπλωμάτες που εμπλέκονται στις συζητήσεις βλέπουν τις ασφαλιστικές δικλείδες για όσους δεν είναι στο ευρώ ως τις πλέον πομπώδεις αλλά και πιθανώς πιο εύκολο να επιλυθούν μέσω συνετών όρων. «Οι Γάλλοι θα δώσουν στους Βρετανούς ό,τι θέλουν, αρκεί αυτό να μην έχει ουσία», αστειεύτηκε ανώτατος αξιωματούχος από το περιβάλλον των συζητήσεων.

Ιδιαίτερα η Γαλλία δεν αισθάνεται άνετα με οτιδήποτε δίνει στις χώρες που δεν είναι στο ευρώ περισσότερη επιρροή σε θέματα πολιτικής που δεν έχουν νομικό αντίκτυπο σε εκείνους που είναι εκτός κοινού νομίσματος.

Το Παρίσι επιπλέον δεν επιθυμεί τίποτα που να υπονομεύει το ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για όλη την ΕΕ. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αναλάβει την ευθύνη της επίβλεψης των τραπεζών, η Γαλλία επιμένει ότι αυτό «δεν θα έπρεπε να θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της κοινής αγοράς» με επίβλεψη από την ΕΕ, ή να καθυστερήσει «την περαιτέρω εμβάθυνση των κοινών κανόνων» για τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, το Παρίσι μοιράζεται τις ανησυχίες της ΕΚΤ για εκφράσεις που διαβρώνουν την κατάσταση του ευρώ ως το νόμισμα της Ένωσης ή εξασθενίζουν τη νομική υποχρέωση των περισσότερων χωρών που δεν είναι στο ευρώ, να μπουν τελικά. Ωστόσο, χαιρετίζει τη στήριξη της Βρετανίας για μια πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη, που αναγνωρίζει ότι η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να μη συμμετέχει στο ευρώ σημαίνει ότι «δεν είναι υποχρεωμένο να επιλέξει» μεταξύ του ευρώ και της στερλίνας.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v