Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυφά ραντεβού μεγαλοτραπεζιτών στις ΗΠΑ

Κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προσπαθούν να επιβάλουν τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων. Στόχος να σταματήσουν οι κόντρες με ακτιβιστές μετόχους και τα παρατράγουδα στις γενικές συνελεύσεις.

  • των Stephen Foley και Ben McLannahan
Κρυφά ραντεβού μεγαλοτραπεζιτών στις ΗΠΑ

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές του κόσμου έχουν προχωρήσει σε μυστικές συσκέψεις προκειμένου να καταλήξουν σε προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση εισηγμένων εταιρειών, που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης επένδυσης και στη μείωση των τριβών μεταξύ των επενδυτών.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος στην JPMorgan Chase, και ο Γουόρεν Μπάφετ συγκάλεσαν τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των BlackRock, Fidelity, Vanguard και Capital Group, για να διαμορφώσουν μια νέα δήλωση βέλτιστης πρακτικής που θα κάλυπτε τη σχέση μεταξύ των αμερικανικών εταιριών και των μετόχων τους.

Η ασυνήθιστη συνεργασία έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενου ακτιβισμού από επενδυτές και μιας μανιασμένης διαμάχης για το αν οι δημόσιες αγορές απαιτούν βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Τα τελευταία χρόνια, κάποιες εταιρίες έχουν αποφύγει την εισαγωγή στην αγορά και επικεφαλής στον τομέα της τεχνολογίας όπως ο Μάικλ Ντελ έχουν επιχειρηματολογήσει πως οι αγορές μετοχών εστιάζουν υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Κάποιοι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι έχουν επίσης προτιμήσει να βγουν στην αγορά με δομές μετοχών dual-class, οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματα των μετόχων σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την επιρροή των ακτιβιστικών hedge funds.

Οι επικεφαλής στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων των Abby Johnson της Fidelity, Larry Fink της BlackRock και Tim Armour του Capital Group, συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην έδρα της JPMorgan στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο, όπως έμαθαν οι Financial Times, έπειτα από μια πρώτη συνεδρίαση τον Αύγουστο.

Η ομάδα συζητά μια δήλωση «βέλτιστης πρακτικής» σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει σε ζητήματα όπως είναι ο ρόλος των μελών των διοικητικών συμβουλίων, οι αποζημιώσεις των στελεχών, οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και τα δικαιώματα των μετόχων. Όλα αυτά έχουν σταθεί επίμαχα σημεία στις ετήσιες συνεδριάσεις στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντάιμον, ιδιαίτερα, έχει λόγους να ελπίζει σε μια αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ διοικητικών συμβουλίων και μακροπρόθεσμων μετόχων. Έχει έρθει αντιμέτωπος με επικρίσεις επί προσωπικού για το ότι συνδυάζει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στην JPMorgan και στις δύο τελευταίες ετήσιες συνελεύσεις της εταιρίας, πάνω από το ένα τρίτο των μετόχων της ψήφισε πως θα έπρεπε να διαχωρίσει τους ρόλους.

Εκτός του ότι είναι μεγάλος παίκτης στις κεφαλαιαγορές, η JPMorgan έχει επίσης ένα βραχίονα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην αμερικανική αγορά μετοχών με 1,7 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ο κ. Μπάφετ, φίλος από καιρό με τον κ. Ντάιμον, απέφυγε πολλές νόρμες στη διακυβέρνηση της εταιρίας του, Berkshire Hathaway.

Άλλοι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία φαίνεται πως είναι οι Mark Wiseman του Canada Pension Plan Investment Board και Jeff Ubben της ValueAct, διαχειριστής ακτιβιστικού hedge fund.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει συμφωνήσει να αναφερθεί το όνομά του στην πρωτοβουλία, η οποία δεν αναμένεται να υλοποιηθεί για αρκετούς μήνες. Οι διαχειριστές ελπίζουν να καταρτίσουν μια λίστα με βέλτιστες πρακτικές που θα εφαρμόσουν στις εταιρίες στις οποίες επενδύουν.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω διαμάχης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μετόχων και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ επενδυτών, συμβουλίων και διοίκησης. Τα ακτιβιστικά hedge funds, με πάνω από 100 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, έχουν χρησιμοποιήσει την ισχύ τους προκειμένου να απαιτήσουν αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και να πιέσουν τις εταιρίες να αυξήσουν τις αποδόσεις για τους μετόχους, συχνά μέσω επαναγορών μετοχών.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες συνήθως αντιμετωπίζουν έξι ή περισσότερες ψήφους από μετόχους που αντιτίθενται στη διοίκηση σε κάθε ετήσια συνεδρίαση, σε θέματα από την αποζημίωση των στελεχών μέχρι τις περιβαλλοντικές πολιτικές και το πολιτικό lobbying.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιριών έχουν επίσης συμφωνήσει φέτος να προσφέρουν στους μακροπρόθεσμους μετόχους το δικαίωμα να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο.

Ο όγκος των αρχικών δημόσιων προσφορών έπεσε κατά 42% στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι παρά την αναπτυσσόμενη οικονομία, καθώς οι εταιρίες αναζητούν μετόχους -περιλαμβανομένων κάποιων παραδοσιακών επενδυτών στις δημόσιες αγορές-, που είναι πρόθυμοι να αγοράζουν μετοχές ακόμη και αν αυτές παραμένουν ιδιωτικές.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v