Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την ανταλλαγή δεδομένων

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την προηγούμενη συμφωνία, ΗΠΑ και Ευρώπη ανακοίνωσαν τώρα μια νέα συμφωνία για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων. Τι προβλέπει και ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις.

  • του Duncan Robinson στις Βρυξέλλες
Νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την ανταλλαγή δεδομένων

ΗΠΑ και Ευρώπη συμφώνησαν σε ένα νέο διακανονισμό για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων -προς ανακούφιση τεχνολογικών εταιρειών όπως η Facebook και η Google που φοβούνταν ότι θα αναγκαστούν να φυλάξουν πληροφορίες σε ευρωπαϊκούς σέρβερ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ανώτατος διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θα υπογράψει αυτοπροσώπως δέσμευση πως η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει τη «χωρίς διακρίσεις μαζική παρακολούθηση» Ευρωπαίων πολιτών, όταν οι πληροφορίες τους στέλνονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Η νέα συμφωνία αντικαθιστά τον προηγούμενο διακανονισμό για την ανταλλαγή δεδομένων, γνωστό και ως «safe harbor», που βασιζόταν στο ότι χιλιάδες εταιρείες θα μετέφεραν προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων φωτογραφιών, emails και αποδείξεων.

Η «safe harbor» κρίθηκε παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Οκτώβριο. Το δικαστήριο αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ισχυρισμούς του Edward Snowden για μαζικές παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών από αμερικανικές υπηρεσίες, για να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Η απόφαση ανάγκασε τις τεχνολογικές εταιρείες να ψάξουν για εναλλακτικούς τρόπους νόμιμης μεταφοράς δεδομένων. Στη χειρότερη περίπτωση, θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν σχέδια για την αποθήκευση δεδομένων στην ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις που θα υπογράψουν τη νέα συμφωνία, που ονομάζεται «EU-US privacy shield» θα δέχονται τακτικά ελέγχους από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζουν πρότυπα προστασίας δεδομένων αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στην ΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνουν παράπονα σε διαμεσολαβητή που θα εδρεύει στις ΗΠΑ, αν θεωρήσουν πως μια επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί σωστά με το παράπονό τους.

Ωστόσο, η νέα συμφωνία θεωρείται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με νέες νομικές αμφισβητήσεις.

Ο Max Schrems, ο Αυστριακός φοιτητής που κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά του "Safe Harbour", σχολίασε πως δεν λύνει τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχική συμφωνία.

«Μερικές επιστολές από την απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα με κανέναν τρόπο δεν αποτελούν νομική βάση για να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα 500 εκατ. Ευρωπαίων χρηστών μακροπρόθεσμα, όταν υπάρχει συγκεκριμένη αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει τις μαζικές παρακολουθήσεις», δήλωσε ο κ. Schrems.

Η νέα συμφωνία θα μπορούσε και αυτή να αμφισβητηθεί νομικά από εθνικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, η δυνατότητα των οποίων να ελέγχουν τέτοιου είδους διακανονισμούς ενισχύεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Θα δώσουν τη γνώμη τους για τη νέα συμφωνία σήμερα Τετάρτη. Επίσης, στη σημερινή τους συνεδρίαση θα αποφασίσουν αν θα ερευνήσουν επιθετικά τις άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να μεταφέρουν δεδομένα από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές ομάδες έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να δείξουν επιείκεια. «Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων να δουν αυτό το σήμα από την Κομισιόν ως σημάδι καλής πίστης και να καθυστερήσουν την όποια πιθανή ενέργεια επιβολής του νόμου μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η νέα συμφωνία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Digital Europe, John Higgins.

Αν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κυνηγήσουν τις άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Facebook για τη μεταφορά δεδομένων, που περιλαμβάνουν πράγματα όπως τυποποιημένες ρήτρες συμβολαίου για μεμονωμένους χρήστες, οι εταιρίες μπορεί να βρεθούν με ελάχιστα νομικά μέσα για να μεταφέρουν ιδιωτικά δεδομένα προς τις ΗΠΑ.

Η γραμματέας εμπορίου των ΗΠΑ, Penny Pritzker, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα μεγάλο επίτευγμα για την ιδιωτικότητα και για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

«Παρέχει βεβαιότητα που θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία, διασφαλίζοντας πως χιλιάδες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις και εκατομμύρια ιδιώτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες online», δήλωσε. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, όμως έχουμε στρίψει τη γωνία τώρα και πλέον στεκόμαστε μαζί (με την ΕΕ) για λογαριασμό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Το τέλος της διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων θα αφαιρούσε έως και 0,4% από το ευρωπαϊκό ΑΕΠ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του think tank ECIPE.

Ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος της ιδιωτικότητας, πάντως, επέκριναν χθες τη συμφωνία. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jan Philipp Albrecht, ο οποίος ζητά μεγαλύτερη προστασία δεδομένων, είπε πως «πρόκειται για αστείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπουλά θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ και βάζει τον εαυτό της σε κίνδυνο να 'τα ξανακούσει' από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v