Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι αρκούδες τρώνε τώρα... τις τράπεζες!

Γιατί δέχονται χτυπήματα οι μετοχές του κλάδου. Η σημασία των επιτοκίων και του πληθωρισμού και οι λόγοι που δυσκολεύονται πλέον να βγάλουν χρήμα. Ποια είναι η ελπίδα.

Δεν είναι πια τα εμπορεύματα και το πετρέλαιο. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις αγορές σε αυτή τη φάση είναι οι τράπεζες και η Deutsche Bank, το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) της οποίας εκτοξεύτηκε ενώ η μετοχή δέχτηκε μεγάλα χτυπήματα.

Ο John Authers των FT σημειώνει ότι ήδη ο δείκτης S&P 500 Τραπεζών είναι σε bear market και εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Και όχι μόνο αυτό: μοιάζει επικίνδυνα με την εικόνα που είχε τους μήνες πριν από την απαρχή της πρόσφατης μεγάλης κρίσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι; Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα μεταξύ άλλων εντοπίζονται:

* Στην προσέγγιση των αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων-επιτοκίων, μόλις στο 1% στην περίπτωση των αμερικανικών ομολόγων 2ετούς και 10ετούς διάρκειας. Είναι μια εξέλιξη που δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια των τραπεζών να κερδίσουν από τις κλασικές τους δραστηριότητες.

* H πρόβλεψη για τον πληθωρισμό όπως αποτυπώνεται από τη διαφορά της απόδοσης ενός 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από την αντίστοιχη ενός επενδυτικού προϊόντος συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό (inflation breakeven), που επίσης είναι στο χαμηλότερο σημείο της κρίσης.

* Η «σκλήρυνση» του γεν παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η κεντρική τράπεζα, αλλά και το γεγονός ότι σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, οι τράπεζες δεν μπορούν να μεταφέρουν το βάρος στους πελάτες τους.

Ποια είναι τώρα η ελπίδα; Ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων…

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v