Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι κάνει πράξη τα όνειρα της αγοράς ομολόγων!

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα οδηγεί χαμηλότερα τις αποδόσεις. Στόχος η απεξάρτηση των μεγάλων εταιρειών από τράπεζες. Πώς μπορεί να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κίνδυνος «ναυαγίου».

  • Του Gavin Jackson
Ο Ντράγκι κάνει πράξη τα όνειρα της αγοράς ομολόγων!

«Η πίστωση, ιδιωτική ή δημόσια, είναι ύψιστης σημασίας για κάθε χώρα» είχε διακηρύξει ο Αλεξάντερ Χάμιλτον. Η δήλωση του πρώτου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επίκαιρη για την σημερινή ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Η ομαλοποίηση του κατακερματισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και η διευκόλυνση της ροής των κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης είναι ένας βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προσπαθεί να βάλει τέλος στην αναιμική ανάπτυξη που έχει πλήξει την οικονομία μετά τις κρίσεις κρατικού χρέους και τραπεζών το 2011.

Τώρα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει τις απευθείας αγορές ομολόγων από την Ιούλιο, χρησιμοποιώντας καινούργιο χρήμα, μπορεί να βοηθήσει τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν μια βαθύτερη και μεγαλύτερη αγορά εταιρικών ομολόγων.

«Γενικά, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση τείνει να συνοδεύεται και από αυξημένη προσφορά» υποστηρίζει ο Άντριου Γουίλσον, επικεφαλής για το σταθερό εισόδημα στην Goldman Sachs Asset Management.

Τα επιτόκια έχουν κινηθεί χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της ΕΚΤ, κάτι που έχει δελεάσει τις εταιρείες να αρχίσουν να πουλούν νέα ομόλογα.

Η ευρωπαϊκή εταιρική αγορά ομολόγων δεν έχει αυτή την στιγμή το βάθος της αμερικάνικης. Την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν 360 δισ. δολάρια νέων εταιρικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ στην Ευρώπη - όπου οι εταιρείες έχουν την τάση να βασίζονται περισσότερο στα τραπεζικά δάνεια - έναντι 1,1 τρισ. δολαρίων που πουλήθηκαν στην αγορά δολαρίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ε.Ε. δημιούργησε την πανευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να δανείζονται απευθείας από τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους μέσω της αγοράς ομολόγων αντί να εξαρτώνται από τις δοκιμαζόμενες τράπεζες για χρηματοδότηση.

H προσπάθεια αυτή φαίνεται να ευνοείται φέτος από τον ούριο άνεμο της ΕΚΤ. Η AB InBev δημιούργησε νέο ρεκόρ για την μεγαλύτερη πώληση εταιρικού χρέους σε ευρώ. Η Sanofi, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία και η Unilever, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, πούλησαν και οι δύο ομόλογα χωρίς κουπόνι, όπως είναι γνωστές οι τακτικές πληρωμές τόκων στους ομολογιούχους, από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα γίνει αγοραστής εταιρικού χρέους.

Aλλά η κίνηση της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ζήτηση για εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η ιταλική εταιρεία τσιμέντου Buzzi Unicem, η οποία αξιολογείται με «BB+», την υψηλότερη αξιολόγηση στην μη επενδυτική βαθμίδα, καθώς και για μικρότερα ομόλογα, μεταξύ των οποίων και μια προσφορά 300 εκατ. ευρώ από την ισπανική Dia.

«Αυτό το πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμόσει η ΕΚΤ έχει ευρύτερες επιπτώσεις, που φτάνουν πέρα από τις ευρωπαϊκές πιστωτικές αγορές επενδυτικής βαθμίδας» προσθέτει ο κ. Γουίλσον, σημειώνοντας ότι τώρα οι επενδυτές θα αναρωτιούνται για την σχετική αξία άλλων χρεογράφων, όχι μόνο των ευρωπαϊκών υψηλής απόδοσης αλλά και των αμερικάνικων και αυτών των αναδυόμενων αγορών.

Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Μάρτιο «οι αγορές θα μπορούσαν να είχαν σημαντικές δευτερογενείς επιδράσεις». Αν οι μεγάλες εταιρείες πάνε στις αγορές ομολόγων αντί να βασιστούν στα τραπεζικά δάνεια, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να δανείσουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλά οι πιστωτικές αγορές δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι θα συνεργαστούν με τα μεγαλόπνοα σχέδια των φορέων άσκησης πολιτικής.

«Μετά τις πρώτες εβδομάδες που θα εξετάσουν πως λειτουργεί η εταιρικά αγορά και πώς θα συνεργάζονται με τις τράπεζες, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους» λέει υψηλόβαθμος τραπεζίτης, ο οποίος προειδοποιεί πως το μέτρο μπορεί να καταλήξει σε «ναυάγιο» καθώς διαστρεβλώνει την αγορά και εξαφανίζει τα ομόλογα που οι fund managers έχουν ανάγκη για να εγγυηθούν κάποια κέρδη για τους επενδυτές τους.

Mια επεξήγηση του πως θα ακριβώς θα λειτουργεί η πολιτική, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμιζε ότι το σχήμα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράζει ως και το 70% μιας έκδοσης ομολόγου, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές ότι θα είναι δύσκολο για τους traders να αγοράζουν και να πουλούν ξεχωριστά ομόλογα.

«Η επιλεξιμότητα για το σχήμα επεκτάθηκε και στις εταιρείες οι μητρικές των οποίων δεν βρίσκονται εντός ευρωζώνης. Αυτό προκάλεσε συζητήσεις για το αν κάποιοι από τους ωφελημένους θα είναι ξένες εταιρείες. Δέχθηκε αμέτρητες ερωτήσεις από πελάτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την δημιουργία ευρωπαϊκών εταιρειών» προσθέτει ο τραπεζίτης.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να βαθύνουν οι ευρωπαϊκές αγορές χρέους. Την περασμένη χρονιά, οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ήταν οι μεγαλύτεροι εκδότες εταιρικού χρέους αποτιμημένου σε ευρώ, καθώς δελεάστηκαν από τα χαμηλά επιτόκια, ενώ ήθελαν να προστατεύσουν το κόστος χρηματοδότησης για τους ευρωπαϊκούς τους βραχίονες από απότομες κινήσεις στην συναλλαγματική ισοτιμία.

Ένα δύσκολο σημείο παραμένει η αβεβαιότητα για το πόσο καιρό η ΕΚΤ σκοπεύει να παραμείνει αγοραστής.

Ο Νικ Χέιζ, fund manager στην Axa Investment Managers, αναφέρει: «Αυτό για το οποίο δεν έχουμε μεγάλη ορατότητα είναι το για πόσο καιρό θα το κάνουν και πότε θα το κάνουν».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τρέχουσα αγορά λειτουργεί καλά και ότι υπάρχουν λίγοι περιορισμοί στην δυνατότητα των εταιρειών να αντλήσουν το χρέος που χρειάζονται. Αν το επενδυτικό κλίμα αλλάξει, η παρουσία της κεντρικής τράπεζας ως αγοραστή μπορεί να προσφέρει στήριγμα στην αγορά και να συνεχίσει την λειτουργία της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εισήγαγε ένα παρόμοιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2009 με στόχο να διασφαλίσει ότι οι αγορές κεφαλαίων θα παρέμεναν ανοιχτές σε περίοδο κρίσης, με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στις αγορές να λειτουργούν κατά την διάρκεια της αναταραχής.

Από την άποψη αυτή η πολιτική μπορεί να είναι παρόμοια με την δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι μπορεί να κάνει «whatever it takes» για να σώσει το ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Χέιζ. «Η απειλή του να αγοράσουν ομόλογα είναι εξίσου ισχυρή με το να το κάνουν» αναφέρει.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v