Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι τιμές των τροφίμων δεν μπορεί παρά να… πέσουν

Υπερπροσφορά σε πολλά είδη τροφίμων διαπιστώνουν στελέχη της αγοράς εμπορευμάτων. Εκτιμούν ότι η μόνη λύση είναι να πιεστούν χαμηλότερα οι τιμές ώστε να ισορροπήσει η παγκόσμια αγορά.

Τις τάσεις της αγοράς εμπορευμάτων σε ότι αφορά στο σκέλος των τροφίμων συζητούν ο Neil Hume συντάκτης των Financial Times με τον Gonzalo Ramirez Martiarena επικεφαλής της Louis Dreyfus Company.

Ο Martiarena τονίζει ότι το 2015 ήταν μια χρονιά χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε αντίθεση με το 2016. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η υπερπροσφορά, όμως φέτος διαμορφώνονται και κάποια νέα δεδομένα σε ορισμένα προϊόντα.

Αναφέρεται για παράδειγμα στη ζάχαρη, όπου υπάρχουν πλέον κάποιες διακυμάνσεις στην αγορά σε αντίθεση με το καλαμπόκι, για το οποίο υπάρχει υπερπροσφορά τόσο από την Κίνα, όσο και από τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να μην αναμένονται ιδιαίτερες κινήσεις.

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις (και) σε αυτή την αγορά είναι η Κίνα, καθώς αναμένονται αποφάσεις για την αγροτική της πολιτική. Σύμφωνα με τον Martiarena υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα όσον αφορά τα αποθέματα της χώρας αλλά και την ποιότητά τους.

Εν πολλοίς στην αγορά χρειαζόμαστε χαμηλότερες τιμές για να αναγκαστούν οι παραγωγοί να σταματήσουν την υπερπαραγωγή και ισορροπήσει προσφορά και ζήτηση, τονίζει.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v