Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εντατική η αγορά τιτλοποιήσεων της Ευρώπης

Οι πωλήσεις τιτλοποιημένων προϊόντων υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Άκαρπες οι προσπάθειες για ανάκαμψη της αγοράς. Oι επενδυτικές εταιρείες συρρικνώνουν τα τμήματα τιτλοποίησης. Στο στόχαστρο οι αυστηρές ρυθμίσεις.

  • του Thomas Hale
Στην εντατική η αγορά τιτλοποιήσεων της Ευρώπης

Η αγορά τιτλοποιήσεων της Ευρώπης κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο, όσον αφορά στις νέες πωλήσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της βιομηχανίας παρά τις προσπάθειες των φορέων άσκησης πολιτικής να αναθερμάνουν τον τομέα.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, πουλήθηκαν τιτλοποιημένα προϊόντα 14,3 δισ. ευρώ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τα μέσα του 2011. Οι δημόσιες εκδόσεις έπεσαν από τα 19,7 τρισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές στην Ευρώπη.

Η τιτλοποίηση -η συλλογή ενυπόθηκων στεγαστικών και άλλων δανείων και το πακετάρισμά τους σε ομολογιακούς τίτλους με διαφορετικά επίπεδα ρίσκου- ήταν κάποτε μια ακμαία βιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά έχει δεχθεί πλήγμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η πτώση της δραστηριότητας σημειώνεται παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να επαναφέρουν αυτή την κατηγορία στοιχείων ενεργητικού, την οποία αντιμετωπίζουν ως μια βασική πηγή χρηματοδότησης για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) από το τέλος του 2014 ως μέρος του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού που έχει σχεδιαστεί για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Η αγορά παραμένει στάσιμη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόπκιν, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Ένωση για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές στην Ευρώπη. «Οι εταιρείες αναδιαρθρώνουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητες τιτλοποίησης».

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Nomura έγινε η τελευταία επενδυτική τράπεζα που συρρίκνωσε το τμήμα τιτλοποιήσεων, εν μέσω ευρύτερων περικοπών στις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες. Το περασμένο καλοκαίρι η Barclays ανακοίνωσε περικοπές στην ομάδα της.

Παράγοντες της αγοράς έχουν αναφερθεί στις αυστηρές ρυθμίσεις για τα τιτλοποιημένα δάνεια, συγκεκριμένα στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των προϊόντων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, ως ένα βασικό παράγοντα για την κάμψη τους.

Οι προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες μπορεί να δελεάσουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά μειώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθυστερούν αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι ανησυχητικό που ο ρυθμός αλλαγής είναι τόσο αργός», είπε ο κ. Χόπκιν. «Πιστεύω ότι πολλοί νιώθουν επισφαλείς στη δουλειά τους. Δεν βοηθάει όταν χάνουμε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο από την αγορά», πρόσθεσε.

Οι αγορές έχουν δείξει σημάδια ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Cerberus Capital Management λάνσαρε τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) από την εποχή της κρίσης, αν και τα δάνεια είχαν εκδοθεί πριν από την κρίση.

Αλλά καθώς η ευρύτερη διαδικασία πώλησης χρεογράφων στις κεφαλαιακές αγορές της Ευρώπης μένει στάσιμη, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται καθυστερημένα.

«Οι νομοθέτες εργάζονται με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα από τις αγορές», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπατσάροφ, επικεφαλής διεθνούς πιστωτικής έρευνας στην Bank of America Merrill Lynch.

«Μπαίνουμε σε ένα αρνητικό σπιράλ», πρόσθεσε. «Υπάρχει μια κατάρρευση στη δευτερογενή ρευστότητα, μια κατάρρευση στα αποθέματα. Ποιος θα κάνει κάτι;» τόνισε.

Επιπλέον, οι αρχικές ελπίδες ότι οι επαναγορές της ΕΚΤ θα τόνωναν την αγορά έχουν υποχωρήσει, με τα επίπεδα δραστηριότητας να απογοητεύουν τη βιομηχανία. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αγόρασε 19,2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων δανείων (ABS), έναντι αγορών 171 δισ. ευρώ στο τελευταίο της πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών.

Ενώ οι δημόσιες εκδόσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2011, οι εκδόσεις που γίνονται από τις τράπεζες με στόχο την επαναγορά των τιτλοποιημένων δανείων τους από τις κεντρικές τράπεζες και όχι την πώλησής του στις αγορές, είναι πολύ υψηλότερες.

Η φθηνή χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί έναν ακόμα αντίθετο άνεμο για τη βιομηχανία τιτλοποιήσεων. Είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v