Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σόιμπλε ψάχνει συμφωνία με το ΔΝΤ για Ελλάδα

Εγκλωβισμένος ο Β. Σόιμπλε καθώς δεν θέλει να πάει στη γερμανική Βουλή ούτε ρύθμιση χρέους, ούτε απόφαση για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. Ποιες λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι, για να πειστεί το ΔΝΤ να πει «ναι».

  • των Stefan Wagstyl, Guy Chazan και Shawn Donnan
Ο Σόιμπλε ψάχνει συμφωνία με το ΔΝΤ για Ελλάδα

Η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και να αποφύγουν μια διαμάχη που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

«Είμαι βέβαιος (...) ότι δεν θα έχουμε μια νέα κρίση μέσα και γύρω από την Ελλάδα και θα φτάσουμε σε ένα εύλογο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, την Πέμπτη μετά τις συζητήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, στο περιθώριο μιας συνάντησης των G7 στην Ιαπωνία. «Χωρίς το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να υπάρχει εύλογο αποτέλεσμα».

Η Γερμανία και οι εταίροι της στην ευρωζώνη βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις με το Ταμείο ενόψει της απελευθέρωσης των δανείων που απελπισμένα χρειάζεται η Αθήνα. Οι υπουργοί της ευρωζώνης επιθυμούν να φτάσουν σε συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κεφάλαια τον επόμενο μήνα.

Το ΔΝΤ έχει απειλήσει να μη συμμετάσχει οικονομικά στη νέα ελληνική διάσωση χωρίς μεγάλα, νέα, μακροπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση χρέους της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας.

Έπειτα από μήνες αντίστασης, ο κ. Σόιμπλε εξετάζει ελάφρυνση χρέους σε αντάλλαγμα περαιτέρω ελληνικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά θέλει να αποφύγει να υποχρεωθεί να ζητήσει το πράσινο φως από ένα όλο και πιο επιφυλακτικό γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Άρα ο κ. Σόιμπλε πιέζει προκειμένου να καθυστερήσει μεγάλες τροποποιήσεις ως το 2018, αφότου το τριετές πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. θα έχει τελειώσει και πολύ μετά τις γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017.

Αλλά δεν έχει το περιθώριο να πιέσει υπερβολικά το Ταμείο, διότι, αν αυτό εγκαταλείψει το πρόγραμμα, εκείνος θα αναγκαστεί να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για συνέχιση χωρίς το ΔΝΤ. «Θα προτιμούσε να μην πάει στην Bundestag (...) χρειάζεται το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα», επεσήμανε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο κ. Σόιμπλε είχε συμφωνήσει δημοσίως να εξετάσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης χρέους στις 9 Μαΐου. Αλλά ένα απόρρητο υπόμνημα του Υπουργείου Οικονομικών προς την Bundestag, το οποίο είδαν οι FT, καθιστά σαφές ότι μια τέτοια ελάφρυνση θα εφαρμοζόταν μόνο μετά το 2018. Αναφέρει: «Επιπρόσθετα μέτρα (ελάφρυνσης χρέους) (...) θα χορηγηθούν υπό την προϋπόθεση ότι το τρέχον πρόγραμμα (διάσωσης και μεταρρυθμίσεων) θα έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2018».

Αυτό είναι απίθανο να είναι αποδεκτό από το ΔΝΤ. Βάσει των ίδιων των κανόνων του, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, πριν ανακοινώσει με σιγουριά ότι τα χρέη της Αθήνας είναι βιώσιμα, κάτι που σημαίνει πως ένα σχέδιο για ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να θεσπιστεί πριν το Ταμείο συμμετάσχει.

Αν και κάποιοι Γερμανοί βουλευτές, ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενδέχεται να δεχθούν το ΔΝΤ να μη δώσει νέα δάνεια στην Αθήνα αλλά να συνεχίσει να εμπλέκεται ως σύμβουλος, μια τέτοια επιλογή είναι μη αποδεκτή για τους περισσότερους του κυβερνώντος CDU/CSU.

«Δεν είναι δυνατόν», ανέφερε ο Eckhardt Rehberg, επικεφαλής του CDU/CSU για την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. «Αν εγώ έχω όλα τα χρέη, σε τι χρησιμεύει ένας σύμβουλος σε αναμονή;»

Το ΔΝΤ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επιμονή των Ευρωπαίων εταίρων ώστε η Αθήνα να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα -πριν τις πληρωμές χρέους- της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να διατηρηθεί αυτός ο στόχος για πολλές δεκαετίες», τόνισε ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την Πέμπτη, καθώς το Ταμείο κατέστησε σαφές πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία σε πακέτο μεταρρυθμίσεων, μαζί με ελάφρυνση χρέους. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα σημάνει υπερβολική λιτότητα». Το Ταμείο πρότεινε αυτό τον μήνα να επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει τις αποπληρωμές των δανείων της διάσωσης μέχρι μετά το 2040, δηλαδή πολύ μετά το 2022 που προβλέπεται τώρα.

Σε απάντηση στις ανησυχίες του ΔΝΤ σχετικά με το αν είναι εφικτοί οι στόχοι για το πλεόνασμα, η Αθήνα και η ευρωζώνη έχουν προτείνει «μέτρα έκτακτης ανάγκης» -περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν αυτόματα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αλλά σε άλλα μέτωπα, ο κ. Σόιμπλε δεν υποχωρεί. Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε: «Δεν θέλουμε να χρειαστεί να πάμε στην Bundestag οποιαδήποτε επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους, και σίγουρα όχι πριν τις εκλογές».

Η Γερμανία και οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιλογές ελάφρυνσης που θα απέφευγαν μια ψηφοφορία στην Bundestag. Για παράδειγμα, το ESM, το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια και να κλειδώσει στα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια: η εξοικονόμηση θα δοθεί στην Αθήνα, χωρίς να απαιτηθεί μια ψηφοφορία στην Bundestag, ανέφερε ο αξιωματούχος.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v