Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουμε μετά τη συμφωνία του Eurogroup

Η Ελλάδα ξεπερνά τον σκόπελο του Ιουλίου. Η ΕΚΤ μπορεί να επαναφέρει το waiver προσθέτοντας 500 εκατ. στα τραπεζικά κέρδη. Η χώρα έχει δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ περιμένει και... DSA.

  • της Mehreen Khan
Τι περιμένουμε μετά τη συμφωνία του Eurogroup

Οι πιστωτές της Ελλάδας έφτασαν σε μια ευρεία συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους της χώρας, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες εχθές το βράδυ. Η Mehreen Khan των fastFT εξετάζει το μετά.

1. Η Ελλάδα αποφεύγει μια πτώχευση το καλοκαίρι

Η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια διάσωσης που χρειάζεται για να πληρώσει ομόλογα αξίας 2,3 δισ. ευρώ που λήγουν και τα οποία χρωστάει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δάνεια αξίας 1,2 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου.

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία θα απελευθερώσει μια δόση 7,5 δισ. ευρώ ήδη από τον επόμενο μήνα, βοηθώντας στη διατήρηση της φερεγγυότητας της χώρας τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, μικρότερες «υποδόσεις» συνολικής αξίας λίγο πάνω των δύο δισ. ευρώ θα απελευθερωθούν για την Αθήνα, σε εξάρτηση από το αν η χώρα εγκρίνει μεταρρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αν θα αναβιώσει την νομοθεσία για τη διοίκηση των τραπεζών και την αναμόρφωση του τομέα της ενέργειας.

2. Η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες

Με τους πιστωτές να έχουν εντέλει προσυπογράψει την πρόοδο της ελληνικής διάσωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε πλέον να έρθει στο προσκήνιο χαλαρώνοντας την πίεση στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη από τις 2 Ιουνίου, να αποκαταστήσει το waiver για τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα, το οποίο θα επέτρεπε στα χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για τα φτηνά δάνεια. Αυτό το waiver άρθηκε στις αρχές των πρόσφατων αναταράξεων το Φεβρουάριο του 2015, αναγκάζοντας τις ελληνικές τράπεζες να βασίζονται σε μια ακριβή μορφή έκτακτης χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα, γνωστής ως ELA.

Αλλά η επαναφορά θα αποτελέσει ευπρόσδεκτη ανακούφιση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο παραπαίει από τα capital controls που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Μια αποκατάσταση του waiver θα μπορούσε να τονώσει τα κέρδη των τραπεζών μέχρι και κατά 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.

3. Η ποσοτική χαλάρωση εξακολουθεί να ξεπερνά τα όρια

Λαμβάνοντας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Στο πλαίσιο των όρων της ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2015, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από το 33% του κυβερνητικού χρέους ενός κράτους μέλους στον ισολογισμό της. Η Ελλάδα ήδη παραβιάζει αυτό το όριο, αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν υπαινιχθεί ότι θα μπορούσαν να περιλάβουν την Ελλάδα στα μέτρα τόνωσης αν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διάσωσή της.

Και όμως, η συμφωνία της Τετάρτης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με τη μελλοντική, έκτακτη ελάφρυνση χρέους, δε θα είναι αρκετή για να γίνει αποδεκτή από τη Φρανκφούρτη, εκτιμά η Giada Giani, οικονομολόγος στο Citi.

Τα μέτρα για χορήγηση ελάφρυνσης χρέους μετά το τέλος της διάσωσης στα μέσα του 2018, εξακολουθούν να «αφήνουν αβέβαιη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πιθανώς καθυστερούν την περίληψη των ελληνικών ομολόγων στην QE της ΕΚΤ, έως ότου το δημόσιο χρέος θεωρηθεί βιώσιμο από ΕΚΤ και ΕΕ», τονίζει.

4. Ο κόσμος περιμένει μία ακόμη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA)

Οι περιοδικές παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην κατάσταση του ελληνικού βάρους χρέους, έχουν ηλεκτρίσει το debate γύρω από τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της χώρας.

Οι συχνά πυκνοί οικονομικοί υπολογισμοί της πορείας του δανειακού χρέους της Ελλάδας, 246 δισ. ευρώ, έχουν απογυμνώσει την άποψη του ταμείου πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό το έχει τοποθετήσει σε μια ρότα σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, των οποίων οι οικονομικές προβλέψεις είναι πολύ πιο αισιόδοξες.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν επιτέλους αυτές οι διαφορές, το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τώρα μια ακόμη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο eurogroup της Τετάρτης. Το ταμείο θα δεσμευτεί για κεφάλαια προς τη χώρα, σε περίπτωση που αυτοί οι υπολογισμοί δείξουν ότι το χρέος βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία μείωσης και, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, ότι τα κόστη της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους δε θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030.

Ο κόσμος αναμένει ένα ακόμη DSA.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v