Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από G7 για κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία λόγω Brexit

Το Brexit θα αντιστρέψει την τάση στο παγκόσμιο εμπόριο και στις επενδύσεις, τόνισαν οι ηγέτες. «Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη», επανέλαβαν. «Αιχμές» στην Κίνα για τον χάλυβα και τα τεχνητά νησιά. «Περιοριστείτε στα οικονομικά», απάντησε η ασιατική χώρα.

  • του Robin Harding
Καμπανάκι από G7 για κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία λόγω Brexit

Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι μια βρετανική ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, ενώ δεσμεύτηκαν για «πιο δυναμικές πολιτικές» για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά απέκρυψαν διαφορές σχετικά με τη δημοσιονομική τόνωση.

«Υπάρχουν πιθανές αναταράξεις μη οικονομικής προέλευσης», τόνισαν οι ηγέτες σε δήλωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Ίσε-Σίμα της κεντρικής Ιαπωνίας. «Μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα αντέστρεφε την τάση προς ένα καλύτερο παγκόσμιο εμπόριο και επένδυση, και τις θέσεις εργασίας που αυτά δημιουργούν, και αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πήγε στη σύνοδο κορυφής αποφασισμένος να κερδίσει στήριξη για τόνωση. Δεν κατάφερε να επηρεάσει τη Βρετανία ή τη Γερμανία, αλλά σήμανε συναγερμό στην G7 για την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Η σύνοδος δεν είναι πιθανό να αλλάξει τις οικονομικές πολιτικές εκτός από την Ιαπωνία, όπου ο κ. Άμπε ετοιμάζεται να τη χρησιμοποιήσει ως αιτία για να αναβάλει μια αύξηση στον φόρο κατανάλωσης από 8% σε 10%, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι η άμεση προτεραιότητά μας», τόνισε το ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες συγκεκριμένων χωρών, δεσμευόμαστε να ισχυροποιήσουμε τις οικονομικές μας πολιτικές για να αντεπεξέλθουμε (...) και να εφαρμόσουμε ένα πιο δυναμικό και ισορροπημένο μείγμα πολιτικών, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορα ένα ισχυρό, βιώσιμο και ισορροπημένο μοτίβο ανάπτυξης».

Το κείμενο επιτρέπει στον κ. Άμπε να ισχυριστεί ότι χάρη σ' εκείνον η G7 προχώρησε μπροστά στο θέμα της τόνωσης, χωρίς να δεσμεύσει οποιαδήποτε χώρα σε μια συγκεκριμένη πολιτική. Η Γερμανία και η Βρετανία παραμένουν σθεναρά αντίθετες στη δημοσιονομική τόνωση.

Εκείνοι που σχεδίασαν την G7 -μάστορες στην τέχνη της δημιουργίας εμφανούς συμφωνίας εκεί όπου δεν υπάρχει-, έπαιξαν ένα παιχνίδι με τον χρόνο σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζοντας ότι «από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για πτώση στην παγκόσμια προοπτική».

Από την άνοιξη του 2015, οπότε η G7 συναντήθηκε για τελευταία φορά, πριν αρχίσει να φαίνεται η επιβράδυνση της Κίνας, αυτό είναι πράγματι ακριβές. Ωστόσο, αποκρύπτει αυτό που θεωρείται ευρέως ως καλύτερα οικονομικά νέα από όταν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντήθηκαν στη Σανγκάη τον Φεβρουάριο.

Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην Κίνα, η G7 προειδοποίησε επίσης κατά του «ξεφορτώματος» χάλυβα στις παγκόσμιες αγορές σε τιμές χαμηλότερες του κόστους. «Αναγνωρίζουμε ότι η υπερβολική παγκόσμια παραγωγική ικανότητα στους βιομηχανικούς τομείς, ιδιαίτερα στον χάλυβα, αποτελεί επίμονη δομική πρόκληση (...) που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί μέσω της εξάλειψης μέτρων που στρεβλώνουν την αγορά», σχολίασαν.

Στο θέμα της ασφάλειας και της κατασκευής νησιών από την Κίνα στη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας, το ανακοινωθέν είναι διακριτικό, κάνοντας έκκληση ώστε τα κράτη να αποφύγουν «τη βία ή τον εκφοβισμό» στην προώθηση των εδαφικών τους αξιώσεων και να σεβαστούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το διεθνές δίκαιο.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στις Θάλασσες της Ανατολικής και Βόρειας Κίνας και δίνουμε έμφαση στη θεμελιώδη σημασία της ειρηνικής διαχείρισης και της διευθέτησης των διαφωνιών», τονίζει το ανακοινωθέν.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες την G7 να περιοριστεί σε οικονομικά θέματα και να μην «κλιμακώσει τις εντάσεις» σχετικά με τις Θάλασσες της Βόρειας και Ανατολικής Κίνας. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το τελευταίο διάστημα τα ευρωπαϊκά μέλη της G7, των οποίων διακυβεύονται λιγότερα συμφέροντα στον Ειρηνικό, να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση.

Οι συνεδριάσεις της συνόδου συνεχίστηκαν την Παρασκευή το πρωί, με συνεντεύξεις Τύπου από κάποιους ηγέτες να έχουν προγραμματιστεί περίπου για τις 14:00 στην Ιαπωνία. Μέχρι το απόγευμα, ο κ. Άμπε και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματιστεί να φύγουν για τη Χιροσίμα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ιστορική επίσκεψη σε μνημείο για τον ατομικό βομβαρδισμό του 1945.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v