Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή του πετρελαίου στα 50 δολάρια και η επόμενη ημέρα

Σημαντική η ανάκαμψη της τιμής μετά τη βύθιση στα 30 δολάρια το βαρέλι αλλά μεγάλα τα ερωτήματα για τη συνέχεια. Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Επτά μήνες χρειάστηκε το πετρέλαιο για να επιστρέψει στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι, αλλά τώρα οι επενδυτές εμφανίζονται αυξημένα αισιόδοξοι ότι οι παράγοντες που οδήγησαν τον μαύρο χρυσό σε πτωτική πορεία τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αρχίσει να αμβλύνονται, τονίζει ο Neil Hume των Financial Times. 

Από την πλευρά της προσφοράς μετριάστηκε η παραγωγή στις ΗΠΑ (shale gas), ενώ η ζήτηση αρχίζει να αυξάνει. Παράλληλα έκτακτοι παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η παραγωγή σε κάποιες χώρες. 

Ωστόσο το μέλλον δεν είναι ξεκάθαρο. Η ανάκαμψη των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε ολοκλήρωση γεωτρήσεων στην shale gas πιέζοντας εκ νέου τις τιμές. Γι’ αυτό και ορισμένοι επενδυτές μετά το ράλι από τα 30 δολάρια στα 50 δολάρια πήραν τα κέρδη τους.

Αλλωστε, όμως τονίζεται και στο video, σε αυτά τα επίπεδα τιμών μειώνονται τα κίνητρα για συζητήσεις μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v