Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρίζει η καρέκλα» του Κάμερον μετά το δημοψήφισμα

Βαθαίνει ο «εμφύλιος» στους κόλπους των Tories. Εντείνονται οι προσωπικές επιθέσεις, ενώ πάνω από 50 βουλευτές είναι έτοιμοι να κινηθούν κατά του ηγέτη τους. Η νίκη στο δημοψήφισμα πρέπει να έρθει με 60-40, προκειμένου ο Κάμερον να «επιβιώσει».

  • των Gonzalo Viña και George Parker
«Τρίζει η καρέκλα» του Κάμερον μετά το δημοψήφισμα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει έρθει αντιμέτωπος με την απειλή να χάσει την ηγεσία μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού το στρατόπεδο υπέρ του Brexit έχει στρέψει την προσοχή του στον πρωθυπουργό μέσα από μια σειρά επιθέσεων σε προσωπικό επίπεδο.

Συγκεντρώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας συντονισμένης καμπάνιας, οι ευρωσκεπτικιστές Tories ενέτειναν την πίεση στον κ. Κάμερον, περιλαμβανομένης μιας άμεσης απειλής να τον διώξουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Η κλιμάκωση αποτελεί επίσης ένδειξη πως προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του κόμματος σε περίπτωση μιας ήττας στις 23 Ιουνίου, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό και αντικαθιστώντας τον με έναν πιο ευρωσκεπτικιστή ηγέτη.

Η πιο σοβαρή προειδοποίηση στον κ. Κάμερον ήρθε από τον Άντρου Μπρίτζεν, γνωστό βουλευτή, ο οποίος ανέφερε την Κυριακή μιλώντας στο BBC ότι πάνω από 50 βουλευτές είναι έτοιμοι να κινηθούν ενάντια στον πρωθυπουργό, διότι «διαφωνεί με το μισό κοινοβουλευτικό μας κόμμα και πιθανώς με το 70% της βάσης των μελών και ακτιβιστών μας».

Άλλοι ανώτατοι Tories έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι είναι πιθανό οι ευρωσκεπτικιστές να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό. Η Ναντίν Ντόρις, η βουλευτής της περιφέρειας του Mid Bedfordshire και ένθερμη επικρίτρια του κ. Κάμερον, υπογράμμισε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής 1922, που συνήθως λαμβάνει τις υπογραφές για τις προκλήσεις ηγεσίας.

Η κ. Ντόρις ανέφερε ότι η καμπάνια υπέρ της παραμονής θα πρέπει να κερδίσει στο δημοψήφισμα με ένα ποσοστό 60-40, προκειμένου να «επιβιώσει» ο κ. Κάμερον. Με οτιδήποτε λιγότερο, ο κ. Κάμερον θα «εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες».

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ, τα πλέον ανώτερα στελέχη του στρατοπέδου υπέρ του Brexit, ξεκίνησαν μια προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό σχετικά με την αποτυχία να ελέγξει τη μετανάστευση. Υποστήριξαν ότι η αποτυχία του να περιορίσει την καθαρή μετανάστευση κάτω των 100.000 τον χρόνο -κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε πέρυσι- «έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού», διότι δεν μπόρεσε να το πετύχει.

«Αυτή η υπόσχεση είναι σαφώς μη εφικτή, όσο η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ», επεσήμαναν και οι δύο άνδρες σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Παρεμβαίνοντας ξεχωριστά, η υπουργός Απασχόλησης Priti Patel υπονόησε πως ο κ. Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών, είναι «υπερβολικά πλούσιοι» και διάγουν βίους που τους έχουν «προστατεύσει» από τις πιέσεις που έχει επιφέρει η μετανάστευση στους Βρετανούς με χαμηλά εισοδήματα.

Οι προσωπικές επιθέσεις και η μεγαλύτερη έμφαση στη μετανάστευση έρχονται σε μια στιγμή που η καμπάνια υπέρ της παραμονής ισχυρίζεται ότι το στρατόπεδο της αποχώρησης χάνει τα επιχειρήματά του για τα οικονομικά, καθώς θεσμοί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το ΔΝΤ προειδοποιούν ότι το Brexit θα καταφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανέφερε την Κυριακή πως εστιάζουν στη μετανάστευση διότι «έχουν χάσει ολοκληρωτικά τη διαμάχη στο θέμα της οικονομίας».

Με την εκστρατεία να μπαίνει στις τελευταίες λίγες εβδομάδες της, το στρατόπεδο του Brexit παλεύει για μια απότομη άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Η δημοσκόπηση των Financial Times (FT Poll Tracker) δίνει 46% στους ψηφοφόρους που στηρίζουν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής συμμετοχής και 41% σε εκείνους που επιθυμούν να φύγουν.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο κ. Κάμερον θα εστιάσει στο να κερδίσει στο δημοψήφισμα παρά τις απειλές για απώλεια της ηγεσίας και απέρριψε την ιδέα ενός άμεσου ανασχηματισμού για την αντικατάσταση των μελών του υπουργικού συμβουλίου που είναι ευρωσκεπτικιστές, με πιο μετριοπαθείς βουλευτές. Οποιαδήποτε αναδιοργάνωση της υπουργικής ομάδας «πιθανώς θα πραγματοποιηθεί» αργότερα, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις έρχονται επίσης παρά την υπόσχεση του κ. Κάμερον την Παρασκευή να δώσει τέλος στις προσωπικές επιθέσεις σε Συντηρητικούς συναδέλφους του, φοβούμενος ότι το κόμμα εισέρχεται όλο και περισσότερο σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου. Στην ουσία παραδέχθηκε ότι ένα μέρος των επικρίσεων σε προσωπικό επίπεδο κατά Tories που στηρίζουν το Brexit όπως ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε τα όρια. «Θα εκφράζω μόνο επιχειρήματα από εδώ και πέρα», ανέφερε, υποσχόμενος να μείνει μακριά από προσωπικές επικρίσεις κατά των αντιπάλων του.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v