Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: H μεγάλη ποδοσφαιρική επανάσταση της Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι θέλει να μετατρέψει την Κίνα σε «ένα μεγάλο αθλητικό έθνος». Μεγάλος στόχος η κατάκτηση ενός παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Στον χορό των μεταγραφών οι κινεζικές ομάδες, που επενδύουν εκατομμύρια σε παίχτες αστέρια.

Lex: H μεγάλη ποδοσφαιρική επανάσταση της Κίνας

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη. Τα προσόντα ψάχνουν πάντοτε για προσφορές. Αυτήν την εβδομάδα, η Kίνα έκανε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσει την παρουσία της στο άθλημα.

Η China Everbright, ένας κρατικός χρηματοοικονομικός κολοσσός, αγόρασε μαζί με την Beijing Baofeng Technology τα δύο τρίτα της M&P Silva, της ιταλικής εταιρείας δικαιωμάτων μετάδοσης.

Είναι η τελευταία από μια σειρά εξαγωρών στην βιομηχανία των σπορ. Από τις αρχές του 2015, Κινέζοι αγοραστές έχουν ξοδέψει πάνω από 2,6 δισ. δολάρια σε εξαγορές, μεταξύ των οποίων και μερίδια στις Manchester City και Aston Villa.

H κατασκευαστική Dalian Wanda, αγόρασε επίσης την Infront Media, την ελβετική εταιρεία αθλητικού marketing.

Η βιομηχανία του θεάματος ανθεί στην Κίνα, όπως φαίνεται και από την απότομη ανάπτυξη στα έσοδα του box-office στην χώρα. Η FT Confidential Research, μια υπηρεσία δεδομένων των FT, αναμένει ότι η αγορά ταινιών θα αναπτυχθεί κατά περίπου ένα τρίτο φέτος, σε πάνω από 8 δισ. δολάρια, μετά από ανάπτυξη κατά 50% το 2015.

Τα σπορ έχουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην τάση προς την αγορά εμπειριών αντί για υλικών αγαθών. Η στήριξη από το κράτος βοηθάει. Ο στόχος του προέδρου Σι Τζίνπινγκ να μετατρέψει την Κίνα σε «ένα μεγάλο αθλητικό έθνος» (με ένα τρόπαιο σε παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου) έχει εμπνεύσει ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να δεκαπλασιάσει την βιομηχανία ως 2025.

Το ποδόσφαιρο, του οποίου ο κ. Σι είναι μεγάλος οπαδός, έχει ανέβει στο ίδιο κύμα. Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η κινεζική Super League δαπάνησε 290 εκατ. δολάρια σε παίκτες, περισσότερο από κάθε άλλη λίγκα, σύμφωνα με την Deloitte.

H Evergrande Taobao, που ανήκει στην εταιρεία real estate, Εvergrande και στην Alibaba, πλήρωσε περίπου 50 εκατ. δολάρια για να υπογράψει τον Τζάκσον Μαρτίνεζ από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αν και τα μεγαλύτερα ποσά καταβάλλονται για την αγορά παικτών, η αυξανόμενη κερδοφορία των ομάδων της αγγλικής Premier League διαψεύδει την ιδέα πως οι μεταγραφές αποτελούν μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ωστόσο, κρίνοντας από την επιτυχία της εθνικής ομάδας, η οποία είναι χαμένη στην 81η θέση της κατάταξης της FIfa, η επένδυση της Κίνας στο ποδόσφαιρο έχει ακόμα δρόμο μέχρι να φέρει κάποια απτά αποτελέσματα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v