Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PUNK FT: Τα αρνητικά επιτόκια... αψηφούν την βαρύτητα

Ενα ευφάνταστο animation με όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για τα αρνητικά επιτόκια και τις συνέπειές τους για την οικονομία και τους πολίτες. O ρόλος των κεντρικών τραπεζών και τα μεγάλα ρίσκα με τα οποία είναι αντιμέτωπες.

Το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων εξηγεί με απλό και ευφάνταστο τρόπο ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times, Μartin Sandbu.

Στο πεντάλεπτο αυτό animation, αφηγείται χωρίς τεχνικούς όρους και πολύπλοκα διαγράμματα την ιστορία πίσω από το παράδοξο με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι σήμερα: Κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται για να δανειστούν!

«Αν νομίζετε ότι αυτό είναι το οικονομικό ισοδύναμο της κατάρριψης του νόμου της βαρύτητας, τότε δεν είστε μόνοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Sandbu. 

Ο ίδιος αναλύει τους νόμους πίσω από αυτήν την «κατάρριψη» με τρόπο που βοηθάει ακόμα και αυτόν που δεν ξέρει οικονομικά να καταλάβει τι γίνεται και ταυτόχρονα κάνει σοφότερους τους πιο ενημερωμένους. 

Ξεκινώντας από το συμβάν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο συντάκτης των F.T. προσπαθεί να δείξει ποια είναι η λειτουργία των αρνητικών επιτοκίων, γιατί έχουν προκαλέσει τόσες αντιδράσεις και ποια είναι τα μεγάλα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Δείτε το βίντεο για να ανακαλύψετε πως τα επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος στο 25% της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς να έχουν προκληθεί μαζικές αναλήψεις ρευστού.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v