Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Boυτιά στις κρατήσεις φοβούνται οι Βρετανοί tour operators

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναμένεται να περιορίσει τις τουριστικές κρατήσεις. Αρνητικός ο αντίκτυπος στους προορισμούς εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από την βουτιά της στερλίνα. Υποχωρούν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών.

Boυτιά στις κρατήσεις φοβούνται οι Βρετανοί tour operators

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ταξιδιωτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με μια υποχώρηση στις κρατήσεις μετά από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας την πίεση σε έναν ήδη βεβαρημένο τομέα.

Οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών δέχθηκαν μεγάλο χτύπημα μετά την ψηφοφορία, καταγράφοντας διψήφια πτώση έναντι απωλειών 5% για τον FTSE 100.

Ο Jeffrey Harwood, αναλυτής στην Stifel, ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο πως βραχυπρόθεσμα έχει επέλθει ένα σοκ και ότι ίσως υπάρξει αντίκτυπος στις κρατήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η αδυναμία της στερλίνας σίγουρα θα παίξει ρόλο στην απόφαση».

Η στερλίνα βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών την Παρασκευή, υποχωρώντας ως και 13%, καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε.

Η μετοχή της TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στον κόσμο, σημείωσε πτώση 10% σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο CEO, Fritz Joussen, ανέφερε πως δύσκολα μπορεί να συλλάβει κανείς την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και αισιόδοξοι ότι η TUI Group ως μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία δεν θα επηρεαστεί σοβαρά από την απόφαση αυτή».

Η μετοχή του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook με έδρα το Λονδίνο βούτηξε 14%, κοντά σε χαμηλό 14 ετών.

Ωστόσο οι αναλυτές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπτώσεων στις ταξιδιωτικές εταιρείες.

«Δεν βλέπουμε κανένα μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Η TUI έχει έδρα στην Γερμανία για παράδειγμα και είναι όλες διεθνείς εταιρείες» σημείωσε ο κ. Harwood.

H πτώση της Παρασκευής έπεται μιας μεγάλης βουτιάς στις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη.

Τον τελευταίο μήνα το Thomas Cook προειδοποίησε πως τα κέρδη του μπορεί να είναι χαμηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί μετά την πτώση του αριθμού των επιβατών στην Τουρκία. Ανέφερε πως οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις θα είναι «εξαιρετικά έντονες» για αρκετούς μήνες.

Πλήγμα δέχθηκαν και οι εταιρείες δημόσιων μεταφορών, με την μετοχή της National Express να βουτάει 8%, λίγο πάνω από τα χαμηλά τριών ετών. Πτώση 10% σημείωσε η Stagecoach, ενώ η Go Ahead, που δραστηριοποιείται στις μεταφορές με τρένο και λεωφορείο, υποχώρησε και αυτή 10%.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v