Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιες αγορές: Εχασαν 2 τρισ. δολάρια σε μια μέρα

Οι αγορές κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007. Σχεδόν 400 δισ. δολάρια «εξαϋλώθηκαν» από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Πόσα χάθηκαν στην Wall Street. «Γλίτωσαν» οι αναδυόμενες αγορές.

Παγκόσμιες αγορές: Εχασαν 2 τρισ. δολάρια σε μια μέρα

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχασαν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007 τουλάχιστον, καθώς οι επενδυτές «άδειασαν» τους τίτλους υψηλού κινδύνου και στράφηκαν μαζικά σε «ασφαλή καταφύγια», μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πτώση της Παρασκευής προηγείται μιας εβδομάδας που σύμφωνα με τους αναλυτές θα εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα. Επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως μεγάλο μέρος της πτώσης αυτής ήταν μια «αντανακλαστική» κίνηση, που διέλυσε την αισιοδοξία της τελευταίας στιγμής που είχε οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των μετοχών πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Η διολίσθηση περιελάμβανε απώλειες 830 δις. δολαρίων στις αξίες των αμερικανικών μετοχών, τα 657 δις. δολάρια εκ των οποίων από τον S&P 500. Η συνολική πτώση ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων ήταν η χειρότερη επίδοση από τότε που η S&P Dow Jones Indices άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 2007.

«Δεν νομίζω πως τα νέα έδωσαν αρκετό χρονικό περιθώριο στις επιτροπές θεσμικών επενδυτών να κάτσουν κάτω και να αποφασίσουν τι θα κάνουν», σχολίασε ο αναλυτής της Macquarie, Thierry Albert Wizman. «Αυτή είναι μια αυτοματοποιημένη αντίδραση στο τι συνέβη. Θα παρέμβει η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων».

Στις απώλειες περιλαμβάνονται περίπου 400 δισ. δολάρια από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς εντείνονται οι φόβοι για βραδύτερη οικονομική δραστηριότητα και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με ανάλυση των FT. Οι πτώσεις αφαίρεσαν περίπου 5% από την αξία εισηγμένων εταιρειών στον S&P global board market index, η οποία υποχώρησε στα 41,5 τρισ. δολάρια.

Οι αναδυόμενες αγορές γλίτωσαν τα χειρότερα, με τις αξίες να μειώνονται κατά 128 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα περάσουν το Σαββατοκύριακο μελετώντας τις θέσεις τους και αναλύοντας ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ψήφου για Brexit για τις χρηματαγορές και τις παγκόσμιες οικονομίες. Οι Traders σε διάφορες επιχειρήσεις έχουν πει πως βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανούς κινδύνους στους αντισυμβαλλόμενους, καθώς οι βίαιες μεταβολές στις τιμές δημιουργούν κίνδυνο απωλειών.

«Πώς θα επηρεάσει αυτό την παγκόσμια ανάπτυξη; Πώς θα επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit για την «ιερότητα» της «μη αναστρέψιμης» ΕΕ;», σχολίασε η Katie Nixon της Northern Trust Wealth Management.

«Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά χρειάζονται χρόνο. Για την ώρα, οι επενδυτές ανατιμολογούν τους τίτλους προκειμένου να καταλήξουν σε ένα επίπεδο όπου υπάρχει επαρκής αντιστάθμιση για αυτά τα αυξημένα ρίσκα».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συναντώνται το Σαββατοκύριακο στην Βασιλεία της Ελβετίας, για προγραμματισμένη συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v