Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mπόρις Τζόνσον: Ενας... μη διπλωμάτης στο τιμόνι του Φόρειν Όφις

O άνθρωπος που έχει παρομοιάσει τη Χίλαρι Κλίντον «με σαδίστρια νοσοκόμα σε τρελοκομείο» αναλαμβάνει το βρετανικό ΥΠΕΞ. Τα υπονοούμενα για Ομπάμα και η επίθεση στον Ερντογάν. Οι αμφιλεγόμενες θέσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το πάθος για τα μακρινά ταξίδια.

Mπόρις Τζόνσον: Ενας... μη διπλωμάτης στο τιμόνι του Φόρειν Όφις

Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει κατά το παρελθόν δημόσιες παρεμβάσεις για τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά όχι πάντοτε με τρόπο που θα εκτιμούσαν οι εταίροι της Βρετανίας.

Πολλά από τα σχόλιά του έγιναν στην εβδομαδιαία του στήλη στην Daily Telegraph, για την οποία πληρώνεται περίπου 275.000 στερλίνες τον χρόνο και που τώρα ίσως δεχθεί πίεση να την αφήσει.

Αυτή είναι μια μικρή επιλογή των σχολίων:

ΗΠΑ

Η Χίλαρι Κλίντον μοιάζει «με μια σαδίστρια νοσοκόμα σε τρελοκομείο» είχε γράψει ο κ. Τζόνσον το 2007, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα επίθεση στην οικονομική της πολιτική και στη «γενικότερη πολιτική ορθότητα».

Παραδόξως, στην ίδια στήλη, την είχε στηρίξει για την προεδρία των ΗΠΑ.

Είχε «καλά» λόγια να πει και για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο μόνος λόγος που δεν θα πήγαινα σε ορισμένα μέρη της Νέας Υόρκης είναι ο πραγματικός κίνδυνος να συναντήσω τον Ντόναλντ Τραμπ» (2015).

Ο κ. Τζόνσον έχει ασκήσει κριτική και στον Μπαράκ Ομπάμα, υπονοώντας νωρίτερα φέτος ότι η απόφασή του να μετακινήσει μια προτομή του Τσόρτσιλ από το οβάλ γραφείο μπορεί να αντανακλά την «πατροπαράδοτη απέχθεια του ημι-Κενυάτη προέδρου για τη βρετανική αυτοκρατορία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζόνσον είναι Αμερικανός πολίτης και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ρωσία

«Παρά το γεγονός ότι μοιάζει με το Ντόμπι το ξωτικό από τον Χάρι Πότερ, είναι ένας αδίστακτος και χειριστικός τύραννος», ήταν η αξιολόγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον κ. Τζόνσον τον Δεκέμβριο. Όπως και στην περίπτωση της κας Κλίντον, ο αρθρογράφος άλλαξε τόνο στη συνέχεια και υποστήριξε πως η Βρετανία πρέπει να κλείσει μια συμφωνία με τον κ. Πούτιν για τη Συρία.

Τουρκία

Πριν από δύο μήνες, ο κ. Τζόνσον κέρδισε έναν διαγωνισμό στο περιοδικό Spectator (στο οποίο ήταν συντάκτης) για το πιο προσβλητικό ποίημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την επιμονή του Τούρκου προέδρου να τιμωρεί τις προσβολές.

«Ήταν ένας νεαρός τύπος από την Άγκυρα/που ήταν μάστορας στην αυτοϊκανοποίηση/Μέχρι που έκανε τρέλες με τη βοήθεια μιας κατσίκας/μα δεν της έδειξε ούτε ίχνος ευχαριστίας», έγραψε.

Ο κ. Τζόνσον ανέλυσε τις σκέψεις του σε ομιλία που έδωσε στην Τουρκία πριν από ένα μήνα. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Ερντογάν τη βρίσκει με κατσίκες, ή ότι ακούγονται βελάσματα από το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Αλλά σε μια ελεύθερη και πλουραλιστική κοινωνία, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας επαγγελματίας ευθυμογράφος να μην αστειευτεί γι' αυτό».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για το Brexit, κάλεσε τη Βρετανία να αποκλείσει μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η κοινοπολιτεία

Το 2008, ο κ. Τζόνσον απολογήθηκε μετά τον χαρακτηρισμό πολιτών της κοινοπολιτείας ως «αραπάκια». Στο ίδιο άρθρο είχε αναφερθεί στα «χαμόγελα-καρπούζι», σε μια προσπάθεια να ειρωνευτεί τις επισκέψεις του Τόνι Μπλερ στην αφρικανική ήπειρο (σ.σ. πρόκειται για ένα ρατσιστικό στερεότυπο που συνδέει τους Αφρικανούς με μεγάλη όρεξη για καρπούζια).

Ο κ. Τζόνσον είχε προσβάλει και τον εκπρόσωπο της Παπουά Νέας Γουϊνέας στο Λονδίνο, γράφοντας το 2006 ότι «για 10 χρόνια εμείς στο κόμμα των Τόρηδων έχουμε συνηθίσει σε όργια κανιβαλισμού και εκτελέσεων αρχηγών τύπου Παπούα Νέας Γουϊνέας».

Σημείωσε πως θα ήταν χαρούμενος να προσθέσει την Παπούα Νέα Γουϊνέα στον παγκόσμιο κατάλογο με τις περιοχές για τις οποίες πρέπει να απολογηθεί.

Συρία

Ο κ. Τζόνσον -ο οποίος έχει εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον του αρχαιολογικού μνημείου της Παλμύρας- άλλαξε πρόσφατα γνώμη για τις εξελίξεις στη Συρία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγραψε πως θα «ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό» να συνταχθούν οι συμμαχικές δυνάμεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, γιατί «θα έστρεφε μακριά από τη Δύση τους τελευταίους εναπομείναντες αντάρτες».

Στήριξε την πρόταση να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας εντός της Συρίας, για να διακοπεί η ροή των προσφύγων.

Έκτοτε ωστόσο, ο κ. Τζόνσον έχει υποστηρίξει πως η μάχη στο πλευρό του πρόεδρου Άσαντ και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η καλύτερη ελπίδα για να ηττηθεί το ISIS. Έγραψε υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα για να παραιτηθεί ο Άσαντ και ένα σχέδιο για μια νέα συριακή κυβέρνηση».

Ο κ. Τζόνσον έχει ασκήσει επίσης κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών επειδή «για κάποιο ακατανόητο λόγο διστάζει ακόμα να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία» για τις επιθέσεις στους Γιαζίντις.

Κίνα

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου, ο κ. Τζόνσον αστειεύτηκε ότι το πινγκ πονγκ δεν το ανακάλυψαν οι Κινέζοι.

Αλλά ως δήμαρχος του Λονδίνου ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης του εμπορίου με τους Κινέζους και της προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων.

Σε τέτοιο βαθμό, που το 2014 αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι έδειξε ευνοϊκή μεταχείριση στην κινεζική εταιρεία ΑΒP, η οποία κέρδισε τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση λιμανιών στον Τάμεση.

Είχε προηγηθεί μια εβδομαδιαία επίσκεψη στην Κίνα το 2013, όταν ο κ. Τζόνσον είπε πως η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευτεί τη δική της εμπορική συμφωνία με τη χώρα, αν η Ε.Ε. δεν κατάφερνε να συμφωνήσει σε μία.

Υποστήριξε ακόμα πως τα παιδιά στα σχολεία της Βρετανίας πρέπει να διδάσκονται κινέζικα. «Τα παιδιά μου τα μαθαίνουν, οπότε γιατί όχι;». Ο κ. Τζόνσον κάλεσε επίσης τη Βρετανία να «ξεσκαρτάρει» το σύστημα ταξιδιωτικών θεωρήσεων, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην τότε υπουργό Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Αναδυόμενες αγορές

Ο κ. Τζόνσον έχει πάθος με τις επισκέψεις σε μακρινά μέρη και με το να προωθεί το εμπόριο. «Βρίσκομαι στην Τζακάρτα, μετά από μια απουσία 25 ετών, και υπάρχουν μερικά εκπληκτικά πράγματα στο μέρος αυτό. Για παράδειγμα, ξυπνάνε όλοι πολύ πρωί», είχε γράψει.

Σε επίσκεψη στο Κουρδιστάν, ο κ. Τζόνσον μίλησε στον πρωθυπουργό «για το πώς το Λονδίνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή συμβουλών για τη μεταμόρφωση της πρωτεύουσας Ερμπίλ σε ένα φυσικό τραπεζικό κέντρο της Μέσης Ανατολής». Αποκάλεσε το Κουρδιστάν «μια όαση δημοκρατίας» και είπε πως το μέλλον του Ιράκ μπορεί να είναι «μια περισσότερο ομοσπονδιακή δομή, με ακόμα περισσότερη αυτονομία για το Κουρδιστάν».

 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v