Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίντον και Τραμπ επέλεξαν τη σκληρή πόλωση

Δύο διαφορετικές Αμερικές εμφανίστηκαν στα συνέδρια των δύο υποψηφίων για την προεδρία αυτή την εβδομάδα. Σε ποιες κοινωνικές ομάδες ποντάρει η Κλίντον για τη νίκη. Οι λευκοί άνδρες της μεσαίας τάξης στο στόχαστρο του Τραμπ. Τα ρίσκα και το στοίχημα της συμμετοχής.

  • του Edward Luce
Κλίντον και Τραμπ επέλεξαν τη σκληρή πόλωση

«Είσαι μαζί της;» ή «είναι αυτή μαζί σου;».

Η συζήτηση στους κόλπους των Δημοκρατικών για το αν έπρεπε η Χίλαρι Κλίντον να επιλέξει το πρώτο ερώτημα ως σλόγκαν, δίνοντας στον Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να διαμηνύσει πως είναι μαζί μας, γεννάει από μόνη της το ερώτημα: ποιος υποτίθεται ότι είναι μαζί της;

Αν κρίνει κανείς από όσους ήταν μαζί της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια, η απάντηση είναι οι γυναίκες, οι δίγλωσσοι, οι γκέι, οι διεμφυλικοί, η μουσουλμανική Αμερική, οι μη λευκοί και αυτοί με διαφορετικές ικανότητες.

Η ομάδα της περιλάμβανε τον πρώτο Αμερικανό διεμφυλικό που έδωσε ομιλία σε συνέδριο κόμματος και το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που ορκίστηκε στο Κοράνι.

Είναι η αντίθετη εικόνα από το σόου του κ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο Κλίβελαντ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Αμερική του είναι κυρίως λευκή και αρσενική. Το τμήμα των οπαδών του που είναι γυναίκες, είναι σίγουρα ξανθές και μιλούν μια γλώσσα.

Αλλά αυτό υποτιμά το χάσμα που χωρίζει τις δύο Αμερικές. Τα μηνύματα που στέλνει η κάθε πλευρά υπονοούν πως οι άλλοι είναι υπεύθυνοι στη δολοφονία των δικών της ανθρώπων. Η ομάδα της κας Κλίντον περιλαμβάνει τρεις συγγενείς άοπλων μαύρων ανδρών που σκοτώθηκαν πρόσφατα.

Δύο από τους άνδρες, ο Μάικλ Μπράουν από το Φέργκιουσον και ο Τζέι Γκάρνερ από την Νέα Υόρκη, σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Ο τρίτος, ο Τρέιβον Μάρτιν, τραυματίστηκε θανάσιμα από το όπλο ενός φύλακα.

Το συνέδριο του κ. Τραμπ, από την άλλη πλευρά, περιλάμβανε συγγενείς ανθρώπων που σκοτώθηκαν από παράνομους μετανάστες, μουσουλμάνους Αμερικανούς, ένοπλους μαύρους και τρομοκράτες στη Βεγγάζη (όταν η κα Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών).

Δεν πρόκειται για την ιστορία δύο συνεδρίων αλλά για τις παράλληλες περιοδείες δύο διαφορετικών νεκροτομείων.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δύο άλλες παραστάσεις που να υπονόμευαν περισσότερο μια εκλογική αναμέτρηση που θα βασίζεται στον διάλογο πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Αλλά και εδώ τα συνέδρια της Φιλαδέλφειας και του Σικάγου εμφάνισαν δύο αντίθετες εικόνες. Πολλοί από τους ομιλητές της κας Κλίντον στο συνέδριο των Δημοκρατικών αντανακλούν τα οικονομικά και κοινωνικά της σχέδια. Στην περίπτωση του Τραμπ δεν υπήρξε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός πως αυτοσχεδιάζει στις θέσεις του για πολλά μέτρα καθώς συνεχίζει την προεκλογική κούρσα. Η βραδιά που το συνέδριο του κ. Τραμπ ήταν αφιερωμένο στο να «κάνουμε την Αμερική να εργάζεται ξανά», αναλώθηκε τελικά στο γιατί η κα Κλίντον πρέπει να μπει στη φυλακή.

Παρά τα γιουχαΐσματα από τους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, το σλόγκαν του συνεδρίου της Φιλαδέλφεια ήταν μάλλον το «είμαι με αυτήν». Το μήνυμα που βγήκε από το Κλίβελαντ ήταν «κλείστε την μέσα».

Πολλοί έχουν παρατηρήσει πως το μήνυμα αυτό απέχει παρασάγγας από την έμφαση που έδωσε το 2004 ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη λέξη του ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια ομιλία που τον έκανε διάσημο σε όλη τη χώρα.

Αλλά από καθαρά πρακτική σκοπιά, κάθε συνέδριο του 2016 ακολουθεί μια ξεκάθαρη προεκλογική στρατηγική. Ο κ. Τραμπ δεν πρόκειται να βελτιώσει το χαμηλό ποσοστό του 28% που πήρε ο κ. Ρόμνεϊ από τους Ισπανόφωνους. Η μόνη ρεαλιστική πορεία προς τη νίκη είναι να βελτιώσει δραματικά το ποσοστό του 62% που κέρδισε ο κ. Ρόμνεϊ από τους λευκούς καθώς και από το ποσοστό συμμετοχής των λευκών της μεσαίας τάξης.

Το πιο ασφαλές μονοπάτι προς τη νίκη για την κα Κλίντον είναι να διασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλειοψηφία των Αμερικανών που έχει προσβάλει ο κ. Τραμπ.

Αποτελεί ωστόσο και μια ριψοκίνδυνη στρατηγική. Ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί τελικά να τάχθηκε στο πλευρό της κας Κλίντον -δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι παραπάνω από την ένθερμη στήριξή του το βράδυ της Δευτέρας. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπσοτηρικτές του. Η κα Κλίντον θα χρειαστεί και υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τους νέους, για να εξασφαλίσει τη νίκη τον Νοέμβριο.

Η καμπάνια της ήταν ανήσυχη για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των νέων στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit τον περασμένο μήνα. Ορισμένοι από τους οπαδούς του κ. Σάντερς σκέφτονται να ψηφίσουν τον Τζιλ Στάιν, τον υποψήφιο του κόμματος των Πρασίνων, ή να μην ψηφίσουν καθόλου. Πολλοί έχουν πάψει να ακούν τον κ. Σάντερς.

Όταν κάλεσε τους οπαδούς του τη Δευτέρα να στηρίξουν την υποψηφιότητα της κ. Κλίντον, το πλήθος άρχισε να γιουχάρει. «Αδέρφια και αδερφές», απάντησε. «Είναι ο πραγματικός κόσμος αυτός στον οποίο ζούμε». Ο αντίλογος σε αυτό μπορεί να είναι: «Είναι λίγο αργά να τους το πεις τώρα».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v