Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «χρυσές» συντάξεις της Κομισιόν και οι κόντρες του Brexit

Το Brexit θα ξεκινήσει με το ποιος θα πληρώσει τις παχυλές συντάξεις των Βρετανών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μπορεί να έρθει μετά από μια 10ετια. Οι αυταπάτες του Λονδίνου και οι απειλές των Βρυξελλών.

  • του Gideon Rachman
Οι «χρυσές» συντάξεις της Κομισιόν και οι κόντρες του Brexit

Η κόντρα για το ποιος έχει την ευθύνη να πληρώσει τις συντάξεις των Βρετανών αξιωματούχων που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να είναι η πρώτη και δύσκολη μάχη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Είναι μια είδηση που προκαλεί θλίψη για πολλούς λόγους.

Πρώτον, υπογραμμίζει πόσο πολύπλοκο θα είναι το Brexit.

Δεύτερον, η όλη διαδικασία θα μπορούσε σχεδόν να είχε σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύσει τις λαϊκές προκαταλήψεις για την Ε.Ε. ως μια χαϊδεμένη γραφειοκρατία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Σε μια εποχή που η οργή απέναντι στην Ε.Ε. μεγαλώνει σε όλη την ήπειρο, η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντέξει τέτοια αρνητική δημοσιότητα.

Το ποσό των χρημάτων που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εντυπωσιακό. Η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί συντάξεις 60 δισ. στους πρώην και υφιστάμενους υπαλλήλους της. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το συνολικό κόστος της ανανέωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βρετανίας – το οποίο απαξιώθηκε ως υπερβολικά ακριβό – υπολογίζεται στα 36 δισ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι Βρετανοί υπάλληλοι των Βρυξελλών αντιστοιχούν στο 8% των πρώην αξιωματούχων της Ε.Ε. που παίρνουν συντάξεις. Οπότε με ένα πρόχειρο υπολογισμό η Βρετανία θα πρέπει να καλύψει πληρωμές €4,8 δισ. ευρώ για τις συντάξεις Βρετανών αξιωματούχων.

Το νούμερο αυτό είναι αναμφίβολα ανακριβές και θα καθορισθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Ε.Ε. μπορεί να υποστηρίξει ότι η Βρετανία πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει για τις συντάξεις αξιωματούχων της Ε.Ε. από άλλες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στον οργανισμό όταν η Βρετανία ήταν ακόμα μέλος.

Τα δισεκατομμύρια ευρώ που διακυβεύονται πιθανότατα θα φανούν στην βρετανική κοινή γνώμη ως ένα εξωπραγματικά μεγάλο ποσό για την εγγύηση των παχυλών συντάξεων μερικών χιλιάδων αξιωματούχων. Αλλά η ζημιά μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από την Βρετανία.

Αν, όπως προβλέπουν ορισμένοι στις Βρυξέλλες, η μάχη για τις συντάξεις βρεθεί στο επίκεντρο των πρώτων διαπραγματεύσεων για το Brexit, μπορεί να πλήξει την Ε.Ε. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται πως επιβάλλει την δημοσιονομική πειθαρχία και την λιτότητα σε όλη την Ε.Ε. Το θέαμα των καλοζωισμένων γραφειοκρατών των Βρυξελλών που δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις συντάξεις τους – την ώρα που απαιτούν περικοπές σε χώρες όπως η Ελλάδα – δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό.

Το γεγονός ότι για ένα ζήτημα που αφορά μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να σπαταληθεί τόσος χρόνος και ενέργεια είναι επίσης μια προειδοποίηση για το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Αν το ξεκαθάρισμα για τις συντάξεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. χρειαστεί μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν η Βρετανία και η Ε.Ε. καταπιαστούν με κάτι πραγματικά σημαντικό, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική. (αν και οι πιο κυνικοί μπορεί να υποψιάζονται πως από την στιγμή που οι πληρωμές για την ΚΑΠ πηγαίνουν στους αγρότες και όχι σε ευρωπαίους αξιωματούχους, μπορεί να μην προκαλέσουν τέτοια πάθη).

Λίγο μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή στην Ε.Ε. συμμετείχα σε ένα δείπνο στο Λονδίνο με έναν υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο. Με ένα ύφος που πρόδιδε ενθουσιασμό, μου εξήγησε ότι οι Βρετανοί αυταπατώνται αν πιστεύουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. μέσα σε δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης τους να αποχωρήσουν από την ένωση.

Αντίθετα, σημείωσε ο αξιωματούχος, τα δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα αφιερωθούν αποκλειστικά στην διαπραγμάτευση των τεχνικών ζητημάτων του διαζυγίου. Η υποχρέωση για την πληρωμή των συντάξεων των αξιωματούχων της Ε.Ε. ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ανέφερε. Είπε επίσης και κάτι για το κόστος του επαναπρογραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αυτόν τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, μόνο όταν θα έχουν επιλυθεί όλες αυτές οι λεπτομέρειες και η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα αρχίσουν οι δύο πλευρές την διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.

Αυτό, προέβλεψε γεμάτος χαρά, θα κρατήσει τουλάχιστον μια δεκαετία. Εκείνη την στιγμή αναρωτήθηκα αν ήταν απλώς μια κούφια απειλή.

Σήμερα πιστεύω πως ήταν σίγουρα μια απειλή, αλλά όχι κούφια.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v