Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμήσεις και κεντρικές τράπεζες τρομάζουν τους επενδυτές

H αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και οι αυτόματες κινήσεις που προκάλεσε η βίαιη πτώση σε μετοχές και ομόλογα. Αυξάνουν το μετρητό οι διαχειριστές, φοβούμενοι νέα αστάθεια.

  • Των Robin Wigglesworth, Nicole Bullock και Joe Rennison
Αποτιμήσεις και κεντρικές τράπεζες τρομάζουν τους επενδυτές

Η αστάθεια εξαπλώθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς οι μειούμενες πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια απέτυχαν να κατευνάσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών πως η διόρθωση έχει καθυστερήσει.

Ένα ποσοστό-ρεκόρ 54% των επενδυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch δήλωσε πως μια συνδυασμένη μέτρηση ομολόγων και μετοχών είναι τώρα υπερτιμημένη, και τα μετρητά που διακρατούν οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξηθεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας την εντεινόμενη νευρικότητα.

Τόσο οι αγορές μετοχών όσο και οι αγορές ομολόγων δέχτηκαν ακόμα ένα χτύπημα τη Δευτέρα, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πάνω από το επίπεδο του 1,7% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να πωλούνται μαζικά και τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE World να πέφτει επιπλέον 1,3%, στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Αυγούστου.

Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο σύγκρισης της αναμενόμενης αστάθειας (volatility) και ένα δημοφιλές «μέτρο» της νευρικότητας των επενδυτών, παραμένει χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, αλλά είναι σε τροχιά κλεισίματος στο υψηλότερο επίπεδο μετά το χάος του Brexit στην αγορά.

Ο JJ Kinahan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην TD Ameritrade, δήλωσε ότι οι αναζωπυρωμένες αναταράξεις ξεκίνησαν με ένα ξεπούλημα στην αγορά πετρελαίου αλλά μετά εξαπλώθηκε στα ομόλογα και μετά σε άλλες αγορές.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε μια πολύ νευρική περίοδο. Είχαμε αυτή την εκπληκτική εκτίναξη χτες και τα ομόλογα απλά ξεκίνησαν να γίνονται πιο αδύναμα, πιο αδύναμα, πιο αδύναμα και ο κόσμος άρχισε να γίνεται νευρικός και να πουλά μετοχές».

Οι αγορές αρχικά «λιποθύμησαν» την προηγούμενη Παρασκευή, όταν οι επενδυτές δείλιασαν αναφορικά με την υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να μιλήσει για επέκταση στο πρόγραμμά της για αγορά ομολόγων και οι αξιωματούχοι της Fed επανέφεραν στη συζήτηση την πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.

Oι φόβοι των επενδυτών σχετικά με το επίπεδο των επιτοκίων περιορίστηκαν μετά από μια κατευναστική ομιλία της αξιωματούχου της Fed Lael Brainard, αλλά η διατήρηση της αστάθειας την Τρίτη υπογράμμισε το πόσο πολλοί managers κεφαλαίων και αναλυτές ανησυχούν πως μια πιο απότομη εξισορρόπηση στην αγορά είναι πιθανό να συμβεί έπειτα από ένα ασυνήθιστα ήρεμο καλοκαίρι, όπου πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν νέα υψηλά.

«Φαίνεται πως κάτι ίσως σπάσει», δήλωσε ένας hedge fund manager. «Προσπαθούμε όμως να μην βάλουμε μεγάλα στοιχήματα όπως και να ‘χει».

Κάποια αργοπορημένη πίεση στις πωλήσεις ενδεχομένως προέρχεται από τις αυτοματοποιημένες επενδυτικές στρατηγικές όπως οι σύμβουλοι για συναλλαγές σε εμπορεύματα (commodity trading advisers), risk parity funds και άλλα εργαλεία που ανταποκρίνονται στο volatility μέσω εξισορρόπησης της έκθεσής τους στον κίνδυνο.

Ο Chintan Kotecha της Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως η αστάθεια της Παρασκευής από μόνη της θα μπορούσε να πυροδοτήσει σχεδόν $52 δισεκατομμύρια «βραχυπρόθεσμων πωλήσεων» στις αγορές παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές θα μπορούσαν να συμβούν στις ΗΠΑ. «Σε μια εύθραυστη αγορά με χαμηλό momentum, o κίνδυνος είναι ότι η πτωτική κίνηση των τιμών σπρώχνει περαιτέρω τις πωλήσεις», έγραψε σε μια αναφορά τη Δευτέρα.

Τα risk parity funds έχουν χτυπηθεί ιδιαιτέρως από τις δίδυμες «εκρήξεις» σε μετοχές και ομόλογα. Η Rebecca Cheong, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για την αμερικανική αγορά παραγώγων με υποκείμενο τίτλο μετοχές στην UBS, προέβλεψε βασιζόμενη σε ένα απλό μοντέλο εξισορρόπησης κινδύνου με 10% στόχο volatility, ότι οι επενδυτικές στρατηγικές θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πωλήσεις $45 δισεκατομμυρίων σε κυβερνητικά ομόλογα, $40 δισεκατομμυρίων σε μετοχές παγκοσμίως, $25 δισεκατομμυρίων σε εταιρικό χρέος και $10 δισεκατομμύρια σε εμπορεύματα με την πάροδο του χρόνου.

Ο Collin Martin, διευθυντής του τμήματος προϊόντων σταθερού εισοδήματος στο Schwab Center for Financial Research, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το ότι το shell off ήταν η απαρχή μιας απότομης ανοδικής κίνησης για τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αλλά προειδοποίησε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια νομισματική πολιτική και το πόσο θα διαρκέσουν οι διευκολυντικές αγορές περιουσιακών στοιχείων σε Ευρώπη και Ιαπωνία, «θα υπάρχουν πιθανότατα φάσεις μεταβλητότητας στον ορίζοντα».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v