Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάμπουν δια της... απουσίας τους οι γυναίκες CEO

Έρευνα του S&P δείχνει ότι αν και αυξάνονται οι γυναίκες που κρατούν τα ηνία μεγάλων επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η άνοδος αυτή γίνεται αργά. Τέσσερις τομείς του S&P Euro 350 και δύο του S&P 500 δεν έχουν ούτε μία γυναίκα επικεφαλής.

  • της Sarah Gordon
Λάμπουν δια της... απουσίας τους οι γυναίκες CEO

Ο αριθμός γυναικών CEO στις 350 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες της Ευρώπης έχει παραπάνω από διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 4% των ανώτατων θέσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το 2009, οι γυναίκες είχαν ανώτατους ρόλους μόνο σε έξι από τις 350 εταιρίες του δείκτη Euro 350 του S&P, ο οποίος αντιστοιχεί σε παραπάνω από τα τρία τέταρτα της κεφαλαιοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Από τις 18 του φετινού Αυγούστου, αυτός ο αριθμός είναι 14.

Οι γυναίκες που ανέλαβαν ρόλους CEO το 2016 περιλαμβάνουν την Isabelle Kocher που αντικατέστησε τον Gérard Mestrallet στην Engie, την Birgitte Bonnesen στην Swedbank και την Alison Brittain στην Whitbread.

Η έρευνα του S&P καταδεικνύει την αργή πρόοδο που γίνεται στην αύξηση του αριθμού CEO σε όλες τις δυτικές οικονομίες. Υπάρχουν μόνο 27 γυναίκες που κρατούν τα ηνία εταιριών του S&P 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 18 τον 2009, και μόνο επτά που έχουν τον έλεγχο εταιριών του FTSE 100 στη Βρετανία.

Αυτός ο αριθμός στη Βρετανία έχει ενισχυθεί από την πρόσληψη της Emma Walmsley που πήρε τα ηνία από τον σερ Andrew Witty ως CEO του φαρμακευτικού ομίλου GSK –της μεγαλύτερης εισηγμένης στο Λονδίνο σε όρους κεφαλαιοποίησης αγοράς, που έχει γυναίκα επικεφαλής. Ωστόσο, η άνοδος έρχεται τη στιγμή που η θηλυκή εκπροσώπηση στα συμβούλια του FTSE 100 έχει παραμείνει στο 26% για πάνω από έναν χρόνο –παρά τον νέο στόχο βάσει του οποίου οι γυναίκες θα αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των εδρών συμβουλίων στις 350 μεγαλύτερες εισηγμένες βρετανικές εταιρίες μέχρι το 2020.

«Το χάσμα των δύο φύλων μπορεί να μικραίνει στην κορυφή των μεγαλύτερων εταιριών το κόσμου, αλλά δεν μικραίνει αρκετά γρήγορα», επεσήμανε η λαίδη Barbara Judge, πρόεδρος του Institute of Directors (IoD) στο Λονδίνο, απαντώντας στα στοιχεία για τους Ευρωπαίους CEOs.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αφότου το θέμα έχει αναδειχθεί εδώ και τόσο καιρό, οι γυναίκες είναι ακόμη σπάνιες στα συμβούλια. Είναι η πρόσθεση μιας διευθύνουσας συμβούλου το χρόνο κατά μέσο όρο, πραγματικά το καλύτερο που μπορούν να κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις;»

«Παρότι χαιρετίζουμε οποιαδήποτε βελτίωση στον αριθμό των γυναικών που ηγούνται μεγάλων εταιριών, η ανομοιομορφία εδώ παραμένει εντυπωσιακά μεγάλη», παρατήρησε και η Brenda Trenowden, επικεφαλής της 30% Club που μάχεται για περισσότερες γυναίκες σε ανώτατες επιχειρηματικές θέσεις.

«Ξέρουμε ότι οι γυναίκες CEOs συχνά προάγουν γυναίκες και γι' αυτό το λόγο είναι βασικό να επιταχύνουμε δραματικά την προαγωγή γυναικών σε αυτό το επίπεδο».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο από την ακτιβιστική οργάνωση Catalyst, ανακάλυψε ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο των εδρών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών της χώρας καλύπτονταν από γυναίκες το 2015, ένα ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο S&P ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι σε τέσσερις τομείς του S&P Euro 350 και σε δύο τομείς του S&P 500. Στις ΗΠΑ, οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορίας, της κοινής ωφέλειας και των καταναλωτικών αγαθών, έχουν τους υψηλότερους αριθμούς γυναικών CEOs.

Οι γυναίκες, επίσης, μένουν πίσω σε σχέση με τους άνδρες σε όρους διάρκειας της θητείας τους. Ο S&P ανακάλυψε ότι, βάσει στατιστικής, οι γυναίκες μένουν σε μια θέση CEO δύο χρόνια λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, οι οποίοι παραμένουν επικεφαλής για πέντε χρόνια κατά μέσο όρο στην Ευρώπη και για έξι χρόνια στις ΗΠΑ.

«Καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαφοροποίηση με βάση το φύλο στις παγκόσμιες εταιρίες και αιτήσεις δραστήριων ακτιβιστών εμφανίζονται στην πολιτική σφαίρα, φαίνεται φυσικό περισσότερες γυναίκες να παίρνουν θέσεις CEO», επεσήμανε ο Pavle Sabic, επικεφαλής παγκοσμίως για την ανάπτυξη αγορών στην S&P Global Market Intelligence.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι σημειώνεται πρόοδος τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ότι μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια έχει υπάρξει σταθερή άνοδος στον αριθμό των γυναικών που κρατούν τα ηνία των blue chips», κατέληξε.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v