Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώστε χρήμα στους μεσαίους για να έρθει ανάπτυξη

Τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο αν εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης των μεσαίων εισοδημάτων, υποστηρίζει ο Lawrence Summers. Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ για τον αντίκτυπο της διεύρυνσης των ανισοτήτων στις καταναλωτικές δαπάνες.

  • του Lawrence Summers*
Δώστε χρήμα στους μεσαίους για να έρθει ανάπτυξη

Μόλις ολοκλήρωσα την μελέτη μιας έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την εισοδηματική πόλωση, η οποία αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για την διαρθρωτική οικονομική στασιμότητα (secular stagnation).

Οι ερευνητές – οι Ali Alichi, Kory Kantenga και Juan Sole – χρησιμοποιούν παραδοσιακές οικονομετρικές πρακτικές για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο της πτώσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης στην συνολική καταναλωτική δαπάνη.

Η διαπίστωση τους είναι πως η εισοδηματική πόλωση έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη κατά πάνω από 3% ή περίπου 400 δισ. δολάρια ετησίως.

Αν τα ευρήματα αυτά ευσταθούν, πρέπει να επηρεάσουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Αυτό το επίπεδο μείωσης στις δαπάνες είναι τεράστιο. Για παράδειγμα υπερβαίνει κατά πολύ τον ετήσιο αντίτυπο του προγράμματος τόνωσης που εφάρμοσε ο Ομπάμα. Από μόνο του θα ήταν αρκετό για μια σημαντική μείωση στα ουδέτερα πραγματικά επιτόκια.

Αν οι καταναλωτές δαπανούσαν 3% περισσότερο θα υπήρχε περιθώριο να διατηρηθεί η πλήρης απασχόληση με επιτόκια πολύ πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Και θα υπήρχε πολύ μικρότερο πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να απαντήσει στην επόμενη ύφεση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής; Κυρίως, είναι η μακροοικονομική σημασία της στήριξης των μικρομεσαίων εισοδημάτων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, από την ενίσχυση του δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις μέχρι την αύξηση των δαπανών για υποδομές και την καθιέρωση μιας πιο προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.

Οι ιδέες αυτές δεν είναι καινούριες. Και τις υποστήριζα προτού δω αυτή την έρευνα. Αλλά τώρα υπάρχει ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα όσον αφορά τον περιορισμό της διαρθρωτικής οικονομικής στασιμότητας.

*O αρθρογράφος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και καθηγητής στο Harvard.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v