Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Γιατί έγινε τριψήφια η τιμή του πετρελαίου; Εν μέρει λόγω της εις άτοπον απαγωγής. Η οικονομική αβεβαιότητα έχει σπείρει το χάος στις μετοχές και στα ομόλογα, οπότε τα κεφάλαια διοχετεύονται στα εμπορεύματα.

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ζαλίζεται από τα χτυπήματα, αλλά οι ”ταύροι” του πετρελαίου φαίνεται ότι πιστεύουν πως αντέχει ακόμη πολλά πλήγματα από τις αγορές.

Χθες η τιμή σποτ του αργού πετρελαίου στο Nymex έκλεισε πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πριν από δύο εβδομάδες διαμορφωνόταν στα 88 δολάρια μόλις. Τι άλλαξε έκτοτε; Όχι πολλά. Ορισμένοι απέδωσαν την πρόσφατη αναρρίχηση σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αμερικανικό διυλιστήριο. Η απώλεια όμως 67.000 βαρελιών παραγωγικής δυνατότητας την ημέρα –λιγότερο από το 0,08% της παγκόσμιας ζήτησης- είναι ύποπτη εξήγηση για μια ημερήσια μεταβολή της τιμής 4,5%. Σε ευρύτερη βάση, τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν υγιή.

Παραδόξως, η άποψη του OPEC ότι η ζήτηση θα χαλαρώσει βραχυπρόθεσμα έχει τονώσει τις προσδοκίες των ”ταύρων.” Θεωρούν ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσει μείωση στις ποστώσεις παραγωγής. Δεν αποκλείεται. Είναι όμως δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο μέλος του καρτέλ, θα νιώθει άνετα με τιμή πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Αν και πράγματι αποφέρει απρόσμενα κέρδη, μια τέτοια τιμή θα προκαλέσει επίσης πολιτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη κάθε είδους εναλλακτικών καυσίμων.

Οπότε, γιατί έγινε τριψήφια η τιμή του πετρελαίου; Εν μέρει λόγω της εις άτοπον απαγωγής. Η οικονομική αβεβαιότητα έχει σπείρει το χάος στις μετοχές και στα ομόλογα, οπότε τα κεφάλαια διοχετεύονται στα εμπορεύματα.

Το κλειδί, όμως, ίσως είναι ο πληθωρισμός, που από μόνος του πυροδοτείται από το ακριβό πετρέλαιο. Το σκεπτικό είναι ότι όσο η Federal Reserve αφήνει ανοιχτές τις κάνουλες τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια προσφέρουν ένα αξιοπρεπές καταφύγιο. Βραχυπρόθεσμα ίσως ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν είναι όμως σαφές ότι, παρά τη χαλαρή πολιτική, το δολάριο έχει πολλά ακόμα περιθώρια πτώσης στον τρέχοντα κύκλο.

Και η υποβόσκουσα άποψη ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες υποχρεώνονται να αυξήσουν τεχνικώς τη ζήτηση είναι στην πραγματικότητα δυσοίωνη. Ίσως υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια, αλλά κάποια στιγμή αυτό θα αρχίσει να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v