Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός και δολάριο

Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι, ceteris paribus, ο υψηλότερος πληθωρισμός δημιουργεί χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία. Εάν η αγοραστική δύναμη μιας ισοτιμίας μειωθεί, θα υποχωρήσει έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων. Όμως, χθες το δολάριο ενισχύθηκε γιατί η Fed δεν προβλέπεται να τηρήσει συνήθη τακτική.

του John Authers

από τη στήλη ”The Short View”

Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι ceteris paribus –όταν οι υπόλοιποι παράγοντες παραμένουν σταθεροί– ο υψηλότερος πληθωρισμός δημιουργεί χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία. Εάν η αγοραστική δύναμη μιας ισοτιμίας μειωθεί, θα υποχωρήσει έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

Όμως, οι υπόλοιποι παράγοντες δεν μένουν σταθεροί τώρα. Οπότε, όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν, το δολάριο αντέδρασε με εύρωστα κέρδη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις δυσκολεύουν τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και τα υψηλότερα επιτόκια (ceteris paribus) διατηρούν το νόμισμα υψηλά. Όμως, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Fed Funds δείχνουν πως η αγορά πιστεύει ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να μειώνει (και στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα).

Και σε κάθε περίπτωση οι μετοχές έκαναν ράλι χθες – κάτι που δεν προβλέπεται όταν απομακρύνονται οι προοπτικές μείωσης επιτοκίων.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν φανερώνει ότι η οικνομική δραστηριότητα χαλαρώνει. Τις τελευταίες εβδομάδες το αμερικανικό χρηματιστήριο φοβάται πολύ περισσότερο για ένα ”γιαπωνέζικο” αποτέλεσμα, όπου η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει, συμπαρασύροντας χαμηλότερα τον πληθωρισμό.

Αυτό φαίνεται στις υποβαθμισμένες προσδοκίες πληθωρισμού που υποδεικνύουν τα προστατευμένα από πληθωρισμό κρατικά χρεόγραφα. Οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο είναι θετική προοπτική για το δολάριο και για τις μετοχές.

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός, που κινείται στο 4,3%, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια: το πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και τα αγροτικά εμπορεύματα βρίσκονται σε ανοδική αγορά (έχουν ενισχυθεί 15% φέτος.)

Αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει εμφανή παρουσία στον πλανήτη και πως η ζήτηση από τον αναδυόμενο κόσμο είναι πολύ ανθεκτική.

Και, ceteris paribus, δικαιολογεί την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των αγορών στις μετοχές των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, που έχουν σημειώσει ράλι περισσότερο από 10% σε λιγότερο από έναν μήνα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v