Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Λιανικό εμπόριο και επιστροφές φόρων ΗΠΑ

Οι καταχρεωμένοι Αμερικανοί καταναλωτές, που ούτε που ανοίγουν λογαρισμούς τους τελευταίους μήνες, θα περιμένουν πώς και τι την άνοιξη τον ταχυδρόμο, για τις επιστροφές φόρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Και το λιανεμπόριο θα περιμένει αυτούς...

Οι καταχρεωμένοι Αμερικανοί καταναλωτές, που ούτε που ανοίγουν τους απλήρωτους λογαρισμούς τους το τελευταίο διάστημα, την άνοιξη θα περιμένουν πώς και τι τον ταχυδρόμο. Η κυβέρνηση δέχτηκε να επιστρέψει φόρους ύψους 100 δισ. δολ. συνολικά στους φορολογούμενους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Θα είναι μια σπάνια αχτίδα φωτός μέσα στο κλίμα των δυσοίωνων οικονομικών ανακοινώσεων των τελευταίων μηνών. Η καταναλωτική πίστη έχει γίνει πιο σφιχτή και η διολίσθηση στις αγορές ακινήτων και στο χρηματιστήριο έχει καταφέρει πλήγμα στο οικογενειακό εισόδημα. Η αύξηση στο κόστος τροφίμων και καυσίμων τραγανίζει την πραγματική αύξηση μισθών και οι θέσεις εργασίας μειώνονται στην αμερικανική οικονομία.

Η δυσμένεια καθρεφτίζεται στο λιανεμπόριο –μειώνονται οι πωλήσεις σε κάμερες και βιντεοπαιχνίδια της Best Buy, ενώ οι πιο φθηνές σούπες της Campbell εξαφανίζονται από τα ράφια.

Καθώς η καταναλωτική δαπάνη παραπαίει, το λιανεμπόριο αναμένουν εναγωνίως μια αύξηση πωλήσεων με τις επιστροφές φόρων. Οι όμιλοι προσφορών και χονδρικής που πωλούν χαμηλού κόστους είδη πρώτης ανάγκης, που ήδη εξασφαλίζουν μεγάλο κομμάτι από το οικογενειακό βαλάντιο, θα ευνοηθούν πιθανότατα βραχυπρόθεσμα. Οποιος όμως περιμένει αισθητή βελτίωση των πωλήσεων, μάλλον θα απογοητευθεί.

Εάν το ένα τέταρτο των επιστροφών δαπανηθεί αμέσως, αντί να κατευθυνθεί σε αποπληρωμές χρεών ή σε καταθέσεις, οι καταναλωτικές δαπάνες σε ετήσια βάση κατά το γ’ τρίμηνο θα αυξηθούν 4%, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η απόδοση θα είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή του 2001, που ήταν μισή σε μέγεθος. Ορισμένοι οικονομολόγοι, παρακολουθώντας την ιστορία, εκτιμούν ότι έως και 40% των φετινών επιστροφών θα καταναλωθεί αμέσως. Είναι όμως μια αισιόδοξη άποψη.

Αυτές οι επιστροφές δεν συνοδεύονται με μείωση των φόρων εισοδήματος, ως συνήθως. Και η διολίσθηση στις αγορές ακινήτων και οι σφιχτές πιστωτικές αγορές κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.



Οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, καθώς ο ταχυδρόμος θα παραδίδει τα εκκαθαριστικά σημειώματα, και οι επιστροφές ίσως αποτρέψουν τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης. Αλλά, εάν δεν βελτιωθούν οι ευρύτερες συνθήκες, με την πρόσκαιρη ανακούφιση απλώς τα προβλήματα θα μετατεθούν για το δ’ τρίμηνο και το 2009.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v