Ρεκόρ πετρελαίου και OPEC

Παρά τις ”εμπρηστικές” δηλώσεις Βενεζουέλας και Ιράν, ο OPEC δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής στη συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Μαρτίου. Με το πετρέλαιο υψηλότερα από τα 100 δολάρια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε το πολιτικό του γόητρο.

των Javier Blas και Ed Crooks από τη Βιέννη

Το πετρέλαιο έσπασε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας στα 103,95 δολάρια (στη Ν. Υόρκη) καθώς το δολάριο υποχώρησε. Αποτέλεσμα είναι να ενισχύονται οι απόψεις ότι ο OPEC θα διατηρήσει αμετάβλητη στη συνεδρίαση της Τετάρτης (5/3) την ημερήσια παραγωγή του.

Το πετρέλαιο, προσαρμοσμένο σε όρους πληθωρισμού, βρίσκεται υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν το 1980, εν τω μέσω πετρελαϊκού σοκ. Εάν εκείνη η τιμή προσαρμοστεί σε τρέχοντες όρους δολαρίου, τότε θα αγγίξει τα 103,76 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στελέχη του OPEC φροντίζουν να διαψεύσουν το ενδεχόμενο το καρτέλ –μετά την έκρηξη των πετρελαϊκών τιμών– να προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του.

Κατηγορούν τους ιδιώτες επενδυτές για την άνοδο των τιμών, ενώ υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου αποτελεί και αυτή αιτία στήριξης των ανοδικών τάσεων στον ”μαύρο χρυσό”.

”Ο κόσμος έχει αλλάξει, το δολάριο συνεχώς υποχωρεί, τα 100 δολάρια δεν είναι, πλέον, αυτό που ήταν κάποτε”, δήλωσε ο κ. Shokri Ghanem, υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης.

Πετρέλαιο και δολάριο τείνουν να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς τα εμπορεύματα αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές ως καταφύγια ενάντια σε ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Ορισμένα, πάντως, μέλη του OPEC φοβούνται ότι το πετρελαϊκό ρεκόρ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν, βέβαια, το Ιράν και η Βενεζουέλα, χώρες οι οποίες πιέζουν για μείωση παραγωγής αργότερα φέτος, καθώς παραδοσιακά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η ζήτηση μειώνεται.

Ο κ. David Kirsch, στέλεχος της PFC Energy, υπογραμμίζει ότι η μείωση της παραγωγής είναι απίθανη, καθώς δημόσια στήριξη των 100 δολαρίων ανά βαρέλι από τον OPEC θα έπληττε το πολιτικό του γόητρο.

Ενδέχεται τα μέλη του OPEC να ακολουθήσουν την πολιτική των ”καλυμμένων μειώσεων”. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο η Σαουδική Αραβία είχε ημερήσια παραγωγή 9,2 εκατ. βαρελιών, δηλαδή 300.000 βαρέλια λιγότερα από το επίσημο όριο του OPEC.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v