”Έτοιμος” να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια ο χρυσός

Έως τα 1.075 δολάρια σε διάστημα τριών μηνών ”βλέπει” τον χρυσό ο κ. John Reade, ειδικός της UBS για τις αγορές πολύτιμων μετάλλων, καθώς τα θεμελιώδη τόσο των αγορών όσο και των οικονομιών στηρίζουν τον ρόλο του χρυσού ως ”επενδυτικού καταφυγίου”.

του John Reade, αναλυτή της UBS,

από τη στήλη View of the Day

Σε αναβάθμιση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών του για την τιμή του χρυσού προχωρά ο κ. John Reade, ειδικός για την αγορά πολύτιμων μετάλλων της UBS, καθώς θεωρεί ότι νέες ”ισχυρές δυνάμεις” έχουν εισέλθει στην αγορά.

Αναμένει ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα 1.025 δολάρια ανά ουγκιά σε έναν μήνα και να διαμορφωθεί στα 1.075 σε διάστημα τριών μηνών, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για διαμόρφωση στα 850 και 800 δολάρια αντίστοιχα.

”Πρόσφατα είχαμε υποστηρίξει ότι τα θεμελιώδη υποδείκνυαν ότι το επίπεδο στήριξης για τον χρυσό κυμαίνεται από 700 έως 750 δολάρια”, σημειώνει ο ειδικός. Προσθέτει, όμως, ότι ”ο χρυσός κατόρθωσε να ξεπεράσει με ιδιαίτερη αντοχή την περίοδο ενίσχυσης του δολαρίου, χωρίς να καταγραφεί σημαντική υποχώρηση της τιμής του”.

Ο κ. Reade τονίζει ότι επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, προκειμένου να προστατευτούν τόσο από την κρίση στις μετοχικές αγορές όσο και από το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού.

Εντός των επόμενων μηνών, η διάθεση αποφυγής ρίσκου θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον χρυσό, υποστηρίζει ο κ. Reade. ”Εκτόξευση τιμών πετρελαίου, αγροτικών προϊόντων αλλά και βασικών μετάλλων θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Η ανάπτυξη υποχωρεί και ταυτόχρονα οι τράπεζες καθίστανται όλο και πιο συντηρητικές, θέλοντας να διατηρήσουν ”υγιείς” ισολογισμούς.

Αυτή τη στιγμή η αγορά χρυσού αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόσκαιρης πτώσης, εάν οι επενδυτές θελήσουν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών”, καταλήγει ο αναλυτής της UBS.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v