Οι αντιθέσεις στην αγορά εμπορευμάτων

Ο δείκτης εμπορευμάτων CRB έχει ενισχυθεί 39% από τον Αύγουστο, όταν η Fed ξεκίνησε τη μείωση των επιτοκίων. Τα εμπορεύματα τείνουν να ακολουθούν ανοδική πορεία όταν και η οικονομία τρέχει. Ως εκ τούτου η σημερινή πορεία τους, σημειώνει ο κ. John Authers, αρθρογράφος των ”F.T.”, αποτελεί… ιστορική ανωμαλία.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Είναι, όντως, οι μετοχές έτοιμες να απολέσουν το σύνολο των κερδών που αποκόμισαν, βοηθούμενες από τις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων της Fed; Ο S&P 500, στη χθεσινή συνεδρίαση (4/3) υποχώρησε από το επίπεδο που είχε αγγίξει στις 18 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν η Fed προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στο 3,5%. Μία εβδομάδα μετά η τράπεζα πραγματοποίησε μία ακόμη μείωση, με τα επιτόκια στο 3%.

Πρόκειται για δύο κινήσεις που θα έπρεπε να οδηγήσουν τις τραπεζικές μετοχές σε ράλι. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι συνεχίζουν να υποχωρούν αποτελεί σαφές σοκ.

Όμως και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να υποχωρούν (επομένως δεν μπορούν πλέον να κατηγορούν τον απατεώνα-trader της Societe Generale). Συμπέρασμα: Η προσπάθεια των αγορών να υποστηρίξουν ότι φτάσαμε στο τέλος της πιστωτικής κρίσης απέτυχε.

Με τις μετοχές να υποχωρούν, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, αλλά κυρίως στα εμπορεύματα, με τον δείκτη CRB να έχει ενισχυθεί 36% από τον Αύγουστο, όταν η Fed ξεκίνησε να μειώνει τα επιτόκια, έως και σήμερα.

Η επιτυχία των ομολόγων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το sell-off στις μετοχές. Άλλωστε, τα ομόλογα τείνουν να ακολουθούν εξαιρετική πορεία όταν η οικονομία υποχωρεί.

Όμως, τα εμπορεύματα φυσιολογικά πράττουν το ακριβώς αντίθετο. Καθώς εξαρτώνται άμεσα από την πορεία του οικονομικού κύκλου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας οι τιμές τους ενισχύονταν όταν η παγκόσμια οικονομία ακολουθούσε ανοδική πορεία και υποχωρούσαν όταν αυτή χαλάρωνε. Ως εκ τούτου, το τρέχον ράλι στα εμπορεύματα αποτελεί… ιστορική ανωμαλία.

Οι traders αγοράζουν εμπορεύματα ως ασπίδα ενάντια στον πληθωρισμό. Οι υψηλές τιμές στα εμπορεύματα στηρίζουν την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Όμως η οικονομική υποχώρηση –την οποία υποδεικνύει η πορεία μετοχών και ομολόγων– θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα. Άρα το να επενδύει κάποιος σε εμπορεύματα για να προστατευτεί από τον πληθωρισμό αποτελεί μία πέρα για πέρα λανθασμένη τακτική.

Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν κάθετα στη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Μαρτίου, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες μετοχικές αγορές εμφάνισαν διαθέσεις σταθεροποίησης.

Τελικώς, υπάρχει το ενδεχόμενο το στοίχημα που έθεσαν διαχειριστές κεφαλαίων και traders υπέρ των εμπορευμάτων πριν από μερικούς μήνες να αποδειχτεί τεράστιο λάθος.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v