Οι περιορισμένες δυνάμεις των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να μειώνουν επιτόκια, αλλά δεν μπορούν να πείσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα να αυξήσει τον δανεισμό. Οι σημερινές συνεδριάσεις ΕΚΤ και BoE, πάντως, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, σημειώνει ο αρθρογράφος των ”F.T.”, κ. John Authers.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Μπορείτε να μεταφέρετε ένα άλογο στην πηγή, αλλά δεν μπορείτε να το πείσετε να πιει και νερό. Αυτή η παλιά ρήση μάλλον είναι γνωστή και στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια και με αυτόν τον τρόπο και το κόστος δανεισμού, καθιστώντας το γενικότερο περιβάλλον περισσότερο φιλικό για τις τράπεζες. Δεν μπορούν, όμως, να πείσουν τις τράπεζες –εάν αυτές δεν το επιθυμούν– να αυξήσουν την παροχή δανείων.

Για να το θέσουμε περισσότερο τεχνικά, μπορούν να επηρεάσουν το κόστος δανεισμού, αλλά όχι και τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Ο κ. Ben Bernanke κατέστησε σαφές αυτήν την εβδομάδα την εν λόγω αδυναμία, ζητώντας από τις τράπεζες να ”διαγράψουν” στεγαστικά δάνεια και ως εκ τούτου να γλιτώσουν αρκετούς δανειολήπτες από κατασχέσεις. Η Fed φυσιολογικά διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη από το να παρακαλά τις τράπεζες να αλλάξουν συμπεριφορά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην αγορά έχει ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος. Οι τράπεζες περιορίζουν την παροχή δανείων σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των υψηλών απωλειών λόγω της έκθεσής τους είτε στην αγορά subprime είτε σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα.

Με μικρότερο δανεισμό, hedge funds και άλλοι συμμετέχοντες στις πιστωτικές αγορές μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε σύνθετα πιστωτικά προϊόντα, καθιστώντας τον φαύλο κύκλο ακόμη πιο άσχημο.

Σε τέτοιες συνθήκες οι όποιες δηλώσεις από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τη συνηθισμένη τους επίδραση.

Όμως οι σημερινές συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Bank of England (BoE) δεν πρόκειται να αγνοηθούν. Στη Βρετανία η πιστωτική αγορά βρίσκεται σε δυσχέρεια. Το επιπλέον spread για δανεισμό στη διατραπεζική αγορά έχει ενισχυθεί περαιτέρω. Ως εκ τούτου, ενισχύονται και οι πιθανότητες μείωσης επιτοκίων σήμερα από την BoE.

Όσο για την ΕΚΤ, το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσον θα φροντίσει να καλμάρει τις αγορές για το συνεχιζόμενο ράλι του ευρώ, το οποίο κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου χθες Τετάρτη. Ορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι η τράπεζα οφείλει να ασχοληθεί με το ευρώ. Ίσως επιθετικές δηλώσεις από την ΕΚΤ να οδηγήσουν το ευρώ χαμηλότερα.

Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μεταφέρεις το άλογο στην πηγή. Τώρα εάν θα πιει νερό ή όχι…

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v