Ισχυρό ευρώ και ευρωπαϊκή αντοχή

Κάθε φορά που το ευρώ ενισχύεται ένα σεντ έναντι του δολαρίου, οι αμερικανικές μετοχές ξεπερνούν σε αποδόσεις τις ευρωπαϊκές κατά 0,25%. Παρά ταύτα, σημειώνει ο κ. Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan, το ισχυρό ευρώ δεν είναι κατ’ ανάγκην κακός οιωνός για τις ευρωπαϊκές αγορές.

του Mislav Matejka, αναλυτή της JP Morgan,

από τη στήλη ”View of the Day”

Το ισχυρό ευρώ δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικός παράγοντας για τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών, υποστηρίζει ο κ. Mislav Matejka, ειδικός επί των ευρωπαϊκών αγορών της JP Morgan.

”Ακόμα και εάν τα παραδοσιακά μοντέλα αποτίμησης δείξουν ότι το δολάριο είναι υποτιμημένο, προβλέπουμε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το ευρώ θα συνεχίσει να ενισχύεται”, σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει ότι ”αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση στη διαφορά αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί παράγοντα στήριξης του ευρώ”.

Ο κ. Matejka υποστηρίζει πως η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας δείχνει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές, αλλά ότι και οι βρετανικές θα ακολουθήσουν ανάλογη πορεία.

Σε προσαρμοσμένους όρους, κάθε φορά που το ευρώ ενισχύεται ένα σεντ έναντι του δολαρίου αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων ξεπερνά την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών κατά 0,25%.

”Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ένα ισχυρό ευρώ θα πλήξει τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών τόσο σε πραγματικούς όσο και σε αγοραστικούς όρους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, βάσει ιστορικού προηγούμενου, κάθε φορά που το ευρώ ενισχύεται οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν.

Όμως, έχουμε ανακαλύψει ότι η σχέση ευρώ και μετοχών ευρωπαϊκών εταιριών έχει αντιστραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η παραπάνω άποψη δεν είναι κατ’ ανάγκην ορθή”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v