Lex: Η πορεία της Ambac

”Σουρεαλιστική”. Με αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής της Ambac χαρακτήρισε την κατάσταση του ομίλου σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο όμιλος κατόρθωσε να συγκεντρώσει κεφάλαια 1,5 φορά υψηλότερα της κεφαλαιοποίησής του, όμως αυτό δεν φαίνεται να λύνει τα προβλήματα.

”Σουρεαλιστική”. Με αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής της Ambac περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο όμιλος έκδοσης και ασφάλισης ομολόγων. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές φαίνεται πως θέλουν να θέσουν νέα ερωτήματα.

Γιατί μία εταιρία, της οποίας η μετοχή έχει υποχωρήσει 50% από τα 20 δολάρια που βρισκόταν στα τέλη του 2007, άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει; Ως εκ τούτου, ένα από τα πρώτα μαθήματα από το χάος των monolines είναι το εξής: μην περιμένετε τόσο πολύ πριν προχωρήσετε σε αύξηση κεφαλαίου.

Η Ambac έχει κάνει όσα έπρεπε; Ίσως είναι ιδιαίτερα περίεργη μία τέτοια ερώτηση, με δεδομένο ότι συγκέντρωσε κεφάλαια 1,5 φορά περισσότερα από την αξία κεφαλαιοποίησής της. Όμως, ζούμε σε περίεργες εποχές. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι με αυτήν την κίνηση ο όμιλος μοιάζει να εξασφαλίζει την υψηλή αξιολόγησή του, κάτι το απόλυτα απαραίτητο για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ambac δεν εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, θα κατανοήσει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές. Οι συνθήκες που οδήγησαν σε υψηλές απώλειες τις αγορές παραγώγων τον Ιανουάριο δεν βελτιώθηκαν καθόλου τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, και η αγορά δημοτικών ομολόγων βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Η Ambac παραδέχεται ότι από την αρχή του έτους δεν έχει κλείσει καμία νέα συμφωνία.

Κάτι τέτοιο δεν ξαφνιάζει κανέναν: ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εκδότες ομολόγων βλέπουν τα σχέδιά τους να μην εφαρμόζονται είναι η έντονη αγωνία των επενδυτών για το μέλλον του κλάδου.

Η γενικότερη δε αντίδραση των αγορών στην απόφαση της Ambac για αύξηση κεφαλαίου μας προσφέρει ένα ακόμη μάθημα. Η υγεία ενός εκδότη ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όμως δεν είναι από μόνη της ικανή να επιλύσει προβλήματα όπως είναι η πιστωτική αποστράγγιση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v